• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grickaj čokoladu, da se ne nerviraš

Umjereno konzumiranje crne čokolade svakog dana može da pomogne u smanjenju nivoa hormona koji izazivaju stres u organizmu.

 Grickaj čokoladu, da se ne nerviraš Izvor: MONDO

Naučnici zaposleni u istraživačkom centru kompanije "Nestle" u Švajcarskoj proučavali su biohemijsku osnovu zbog koje se čokolada smatra za "hranu koja pruža utjehu".

Njihova istraživanja pokazala su da hemijski sastav crne čokolade može da popravi raspoloženje ljudi koji su izloženi stresu, piše u saopštenju kompanije "Nestle".

Dr Sunil Kočhar objasnio je otkrića do kojih je došao u svojoj prezentaciji "Kakao i čokolada: nauka oduševljenja" na nacionalnom sastanku Američkog udruženja hemičara (ACS) u Kaliforniji.

U okviru studije o efektima crne čokolade na nivo stresa, tokom dvije nedelje posmatrano je 30 zdravih odraslih osoba, pri čemu je svaki od učesnika svakodnevno dobijao 40 grama crne čokolade, što je otprilike četiri kocke.

Polovinu date čokolade konzumirali su ujutru, a drugu polovinu tokom popodneva.

Kod učesnika koji su pokazali više nivoe stresa na početku istraživanja, u organizmu je zabilježeno smanjenje hemijskih reakcija povezanih sa stresom.

Rezultati su pokazali smanjenje nivoa hormona koji utiču na stres kod svih učesnika istraživanja, uključujući i one kod kojih na početku studije nije procijenjeno da su pod stresom.

Doktor Kočhar ukazuje da svakodnevno konzumiranje umerene količine crne čokolade može da pomogne balansiranju hemijskog sastava organizma ljudi koji su pod stresom, kao i da se može spekulisati o tome da uvođenje crne čokolade u zdravu i izbalansiranu ishranu može uspostaviti hemijski sastav koji će omogućiti organizmu da se na bolji način izbori sa stresom.

Crna čokolada korišćena u ovoj studiji sadržala je 75 odsto kakaa.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop