Grožđe koje je prošle godine ubrano u srcu Pariza, na Monmartru, ovih dana će biti flaširano i pohranjeno u vinske podrume u centru grada
Eenofili će tada moći da uživaju u, za mnoge nepoznatom specijalitetu Pariza - vinu spravljenom u glavnom gradu Francuske.
"Kada govorite o pariskom vinu, prva stvar na koju pomislite je vino sa Monmartra", kaže stručnjak za vina Fransis Žurden.
On je za AFP objasnio da je udarac za pariska vina bila željeznica koja je u glavni grad Francuske donijela vina iz drugih regiona ali i "phylloxera" - "napast koja je uništila svaki francuski vonograd, pa i one u Parizu".
"Radim ovdje već 15 godina i tokom godina video sam kako grožđe svake godine sve više zri. Kada sam došao, žetva je bila početkom oktorba. Sada je to sredinom septembra", rekao je Žurden pokazujući na velike podrume pune vina napravljenog od grožđa iz centra Pariza.
Prema njegovim riječima, novac od prodaje vina odlazi humnaitarnim ogranizacijama Pariza.
"Ovdje je više riječ o edukativnom i kulturnom pitanju. Vinograd je, takođe, i projekat za stavljanje na listu kulturnog nasljeđa ali i obrazovni projekat za mlađe generacije", rekao je on.
(Tanjug)