• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta krije čista kuhinja

Kuhinja koja izgleda besprijekorno čisto i uredno može biti utočište bakterija i klica koje se nalaze na neočekivanim mjestima.

 Šta krije čista kuhinja Izvor: MONDO

Evo na kojih pet mjesta u kuhinji bi trebalo obraditi dodatnu pažnju pri čišćenju.

Ručka na vratima frižidera

Mikrobi koji žive na pilećem, svinjskom i goveđem mesu gotovo uvijek mogu da se pronađu i na ručki frižidera, piše dnevni list "Press".

Pranje ruku je najbrži i najdelotvorniji način za spriječavanje raznošenja bakterija. Međutim, većina ljudi ne pere ruke na ispravan način - vodom i sapunom, minimum petnaest sekundi.

Voda iz slavine

Čista voda je neophodna u pripremi hrane, ali to se često uzima zdravo za gotovo. Voda iz gradskog vodovoda može biti zaražena zbog slomljene cijevi ili značajnije poplave. Preporučljivo je da redovno provjeravate kvalitet i čistoću vode.

Kuhinjske krpe


Iako nam kuhinjske krpe služe za brisanje čistih sudova, ili ruku, na njima se nalazi mnoštvo bakterija.

Nakon brisanja sudova kuhinjske krpe su mokre, a vlaga i viša temperatura koja vlada u kuhinji čine ih savršenom podlogom za razvoj mikroorganizama koji nisu uvijek dobroćudni. Pojavu nezvanih gostiju spriječite redovnim pranjem krpa.

Kuhinjski sunđeri


Najčešće griješimo kada peremo sudove, sudoperu i druge kuhinjske elemente istim sunđerom. Tako štetne bakterije, poput ešerihije koli i salmonele, kruže u prostoriji i zadržavaju se na hrani i sudovima, piše "Press".

Činjenica da sunđerima služe za pranje ne znači, dakle, da su i oni sami u potpunosti čisti. Redovno mijenjanje sunđera je najjednostavnije rješenje ovog problema.

Odvod u sudoperi

Unutrašnji dio odvoda sudopere prilikom čišćenja obično zaboravimo. Međutim, upravo taj tamni i vlažni dio kuhinje je savršeno mjesto za razvijanje buđi i bakterija.

Preporučuje se da jednom nedjeljno izlijete ključalu vodu u odvod da biste uništili sve mikrobe koji se tamo razvijaju, a ostatke prljavštine djelotvorno uništite sredstvom za čišćenje.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop