Kada stigne proljeće stignu i rotkvice - male, crvene, sočne, odličan dodatak mnogim salatama. Ne samo što su ukusne, već su i zdrave, a i ne goje!
Rotkvica (Raphanus sativus) je zeljasta višegodišnja biljka iz familije kupusa, a smatra se da potiče iz Azije. Odličan je izvor vitamima C, a u narodnoj medicini se korisi kao sredstvo protiv glavobolje i kašlja jer pospješuje izbacivanje sluzi iz disajnih organa.
Posebno su dobre za osobe koje su na dijeti - mogu se grickati u trenucima krize, jer su lako svarljive i niskokalorične. U 100 grama rotkvica ima samo 16 kalorija. I ne samo zato. Njihova blaga ljutina, kao i mnoštvo vlakana, pospješuju varenje.
Ako ste na dijeti, kada vam se nešto gricka ne jurite po čips ili kokice. Operite rotkvice, posolite ih i navalite.
Prilikom kupovine treba birati tvrde, jarko crvene plodove, sa zelenim listovima koje nije uvelo. Dovoljno je samo da se dobro operu, ne moraju se ljuštiti. Preporučuljivo je da se pojedu odmah, jer brzo gube ukus, ali i boju.
Osim kao dodatak uz meso, na primjer, mogu se ubaciti u mnoge salate: rukolu, zelenu salatu, kupus, bijeli i crni luk. Rotkvice se slažu i sa punomasnim sirevima.
Ako ih služite u salati, narendajte ih ili isjecite na komadiće, dok se za sendviče sjeku na tanke kolutove.
Ako niste znali, i zeleni listovi rotkvice su jestivi. Od nih se može napraviti klasična salata, na primjer, kao dodatak rukoli ili zelenoj salati, ali se od tih listove prave i čorbe i variva, isto kao i do spanaća i blitve.
I na kraju, za one koji ne vole ukus rotkvice - koristite ih u dekorativne svrhe. Izrežite ih tako da liče na cvijet i ukrasite tanjir. Budite maštoviti.
Video.
(MONDO)