• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alergije - najčešće boljke pekara

Alergije su tipična profesionalna oboljenja među pekarima koji svakodnevno rade sa velikim brojem aditiva.

 Alergije - najčešće boljke pekara Izvor: MONDO

"Kod pekara, alergijska oboljenja umanjuju radnu sposobnost, razlog su za česta bolovanja, pa i odlazak u invalidsku penziju", izjavio je Tanjugu specijalista medicine rada i alergologije dr Milan Spasojević i objasnio da su na listi profesionalnih oboljenja alergijska astma, koprivnjača i alergijski kontaktni deramatitis, jer se najučestalije javljaju.

On je naveo da je pšenično brašno potencijalno jak alergen, koji osim toga djeluje i iritativno na organe za disanje. Tome treba dodati oko 300 aditiva kojima se koriguju boja, ukus i miris hljeba, povećava elastičnost i otpornost na kvarenje. U široj grupi aditiva je i kvasac - gljivica koja se brzo razmnožava i takođe spada u česte alergene u pekarskoj industriji.

Navodeći da su prva domaća istraživanja šezdestih ukazala na visok procenat zaposlenih koji su senzibilisani na brašno, ali i na buđ i nečistoće u pekarama koje su uglavnom bile neuslovne u odnosu na današnje, dr Spasojević je istakao da su radnici sad u savremenijim pogonima, ali su izloženi većoj količini alergena - novih supstanci koje tad nisu postojale.

"To je jedan od razloga što raste broj oboljelih sa alergijama", rekao je on i dodao da stručnjaci Instituta za medicinu rada Srbije "Dr Dragomir Karajović" daju ocjenu radne sposobnosti pekara, ali se bave i prevencijom.

"Od đaka koji su zainteresovani za pekarski zanat škole prije upisa traže ljekarsko uvjerenje, koje sve češće uključuje i mišljenje alergologa. On može tačno da procijeni da li bi ta vrsta posla nosila rizik po zdravlje", objasnio je dr Spasojević.

On je dodao da ljekari nikome ne zabranjuju da upiše željenu školu, ali da osobama koje nose genetsku sklonost ka alergijama savjetuju da izaberu drugo, pogodnije zanimanje.

Predsjednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica rekao je Tanjugu da bi bilo logično da se za svaki posao koji može da utiče na zdravlje radnika predvide preporuke vezane za profesionalnu selekciju.

Ističući da u pekarskoj industriji Srbije ima oko 12.000 zaposlenih, a zanatskim radnjama oko 70.000, što je u ukupnom zbiru 82.000 radnika, on je rekao da među tolikim brojem mora da bude i osoba sa alergijskim oboljenjima.

Stručnjaci Instituta za medicinu rada ističu da im se, zbog sumnje na alergiju, pored pekara, u većem broju obraćaju i frizeri, tekstilni, građevinski i zdravstveni radnici.

Prema zvaničnim podacima koji su saopšteni povodom Svjetske nedjelje alergije, koja se obilježava od 8. do 14. aprila, alergije i astma su najčešće hronične bolesti u Evropi i već su poprimile razmjere epidemije, sa procjenom da će do 2015. svaki drugi stanovnik Starog kontinenta patiti od alergije.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop