Počelo je proljeće, počele su i alergije. Ako ti curi iz nosa, peku te oči, kašljucaš... evo šta bi trebalo da jedeš i piješ.
Navali na jabuke, ali ih nemoj ljuštiti, samo ih dobro operi. Kora jabuke sadrži antioksidanse koji blagotvorno utiču na kapacitet pluća. To važi i za jagode i pomorandže.
I grožđe ublažava simptome alergije. Prije svega crveno i crno grožđe, piše "Hafingtonpost" (Huffingtonpost).
Ako ne volite ovo voće, pokušajte sebi da olakšate lukom i paradajzom. Takođe su dobri za disajne organe, a imaju i dosta vitamina C koji štiti od alergija.
Dan počnite i završite čajem, ali biljnim, bez dodatih aroma i boja. Što topliji čaj, to bolje. Ovaj napitak će vam pomoći da ubrzate iskašljavanje, a može da ublaži i neprijatno grebuckanje grla.
Ono što ne bi trebalo da jedete ako vas muče "proljećne" alergije, je celer. Ova, inače zdrava i ukusna biljka, može da pojača osjećaj peckanja u grlu. Isto važi i za kivi i breskve.
Začini su zdravi zbog kapsaicina, ali isti taj sastojak može pospješiti curenje iz nosa i peckanje očiju. Zato izbjegavajte začine, prije svega one ljute.
(MONDO)