Čuveni francuski kuvar Alen Dikas dobio je nagradu za životno djelo britanskog magazina "Restoran".
U saopšenju lista se navodi da je Dikasu priznanje dodijeljeno, jer je tokom svoje karijere od 30 godina "pomjerio granice savršenstva u kuvanju i da je svojim umijećem uticao na generacije kuvara i ugostitelja".
Dikas (56) je jedan od kuvara sa najvećim brojem nagrada u svijetu. Svoje prve tri Mišelinove zvjezdice, najveće priznanje u kulinarstvu i ugostiteljstvu uopšte, Dikas je dobio sa 33 godine, kao kuvar u restoranom Luj XV u Monaku.
Video.
On je prvi je kuvar koji je osvojio tri Mišelinove zvjezdice u tri različita grada. Dikas danas posjeduje više od 20 restorana širom svijeta, izdavačku kuću i kulinarski institut.
Bio je glavni kuvar na mnogim značajnim događajima u Francuskoj, a i šire. Tako je bio zadužen za posluženje gostiju na vjenčanju princa Alberta II i Šarlin Vitstok u Monaku, prije dvije godine. Tada je pripremio večeru za 500 zvanica - lokalne specijalitete, šampanjac i južnoafrička vina.
Dikas je bio kuvar i na vjenčanju srpske manekenke Sandre Nikolić i ruskog milijardera Andreja Meljničenka u Francuskoj.
(MONDO)