• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Perite voće i povrće, da se ne biste otrovali

Sezonske namirnice sa zelene pijace uzročnici mnogobrojnih crevnih infekcija. Stručnjaci preporučuju da se kupljena roba dobro opere i odstoji u vodi.

 Perite voće i povrće, da se ne biste otrovali Izvor: MONDO

Zelena salata, spanać, mladi luk i ostalo zelje preplavili su tezge na pijacama, a ljekari upozoravaju da treba biti obazriv i dobro ih oprati prije serviranja na trpezi.

Proljeće i ljeto su periodi kada se javljaju crevne infekcije, ali i trovanja pesticidima, pa je kao preventiva, neophodno temeljno pranje povrća i voća. Zagađenom hranom se prenose mnoge bolesti, a u povoljnim uslovima se iz jedne bakterije može za sedam sati razviti više od dva miliona bakterija!

Prema riječima primarijusa dr Petra Borovića iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", ukoliko se povrće dobro ne opere postoji ozbiljna mogućnost trovanja. Prije dvije godine, podsjeća doktor, bilo je nekoliko slučajeva teškog trovanja pesticidima u Beogradu, čiji je ishod bio smrtan.

"Supstance kojima se prska voće su uljastog sadržaja, koji prijanja, intenzivno se lijepi za voće i povrće, da ga kiša ne bi sprala. Budući da su to veoma sitne kapljice, vjetar ih raznosi metrima daleko. To su otrovi, koji padaju na sve voće i povrće u okruženju. Da bi izbjegli trovanje pesticidima, po povratku sa pijace građanima se savjetuje da sve što su kupili stave u toplu vodu da stoji od 10 do 12 minuta, da bi se hemikalije 'razmekšale'. Vodu treba posoliti, ili staviti hipermangan. So će razmekšati uljani sadržaj, a zatim temeljno treba oprati plod po plod, odnosno list po list", kaže za "Novosti" dr Borović.

Ukoliko se sumnja da na namirnicama ima teških metala, a to je vjerovatno ako se povrće uzgaja pored puta, u vodu treba dodati i sirće koje će ih ukloniti.

"Djeca su naročito osjetljiva na pesticide, jer je njihov organizam mlad. Na isti način se štitimo i od bakterija i gljivica. Kada salatu kupujemo na pijaci ne znamo u kakvim je uslovima gajena, da li je u blizini đubrište, da li su psi, mačke ili ptice vršile nuždu po njoj. Bakterije i gljivice naprave film oko ploda i da bismo ih uklonili, povrće držimo u vodi. I nikako ga ne smijemo prati ovlaš."

Ljekari savjetuju i da zelenu salatu treba praviti sa limunom, jer je takva zdravija, a nikako sa sirćetom, koje će uništiti hranljive materije u njoj i čak je učiniti štetnom.

"Među plodovima koji se najviše puta prskaju su jabuke, od 24 do 26 puta. Međutim, ne treba ih ljuštiti, pošto se najviše hranljivih materija nalazi ispod same kore. Treba ih samo dobro oprati, a pošto su istraživanja pokazala da je najveća kličina pesticida koncentrisana oko peteljke i sjemena, taj dio treba odstraniti", kaže dr Borović.

Voće i povrće u kome su svetski stručnjaci našli najveću koncentraciju pesticida su i celer, jagode, breskve, spanać, nektarine, grožđe, paprika, krompir, zelena salata i kelj.

Spanać sadrži nitrite, koji ako dugo stoje, ako prenoće, mogu da uzrokuju stomačne tegobe. Zato mnogi smatraju da ovu namirnicu nikad ne treba podgrijavati. Međutim, dr Borović smatra da je fama oko trovanja spanaćem prenaglašena. Kao savjet prije konzumiranja spanaća koji je malo odstojao, doktor predlaže da se popije čaša cijeđenog soka bogatog vitaminima, bilo od narandže, jagode, višnje ili nekog drugog voća koje ima vitamina Ce, jer će ih neutralizovati.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop