• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da kupite dobra, svježa jaja

Za Uskršnje praznike u našoj zemlji kupe se, ofarbaju i pojedu milioni jaja. O kvalitetu ove namirnice postoji dosta kontroverzi.

 Kako da kupite dobra, svježa jaja Izvor: MONDO

Recimo, jedno od mišljenja jeste da što je žumance žuće to je jaje kvalitetnije i to asocira na domaću proizvodnju. Ali da li je to tačno? Šta pokazuje boja žumanca i može li se o kvalitetu suditi po njegovoj boji?

Proizvođači kažu da je prirodna boja žumanceta svijetložuta, a ne jarkonarandžasta u šta vjeruje većina potrošača. Kako ističu, to je još jedna zabluda o jajima.

Evo još nekih činjenica o ovoj, ovih dana izuzetno traženoj namirnici. Za Politikin "Potrošač" na najčešća pitanja kupaca odgovorila je Zlatica Pavlovski iz Instituta za stočarstvo.

Jarkožuto žumance znači da je jaje kvalitetnije i hranljivije
Tačno je da se boja žumanca vezuje za sistem proizvodnje. Smatra se da na boju žumanaca pozitivno utiče ishrana kokošaka na pašnjaku. U periodima kada nema trave i djeteline to se ne dešava i boja ostaje bljedožuta. Intenzitet obojenosti u vezi je sa sistemom ishrane koka nosilja. U konvencionalnom sistemu, boja žumanca se dobija iz pigmenta ksantofila iz kukuruza i lucerke što predstavlja prirodan način bojenja ili dodavanjem vještačkih pigmenata koji predstavljaju kozmetiku.

Boja ima bitnu ulogu u prirodnoj privlačnosti hrane uopšte, pa tako i jaja. Potrošači u različitim zemljama po boji žumanca razlikuju jaja, ali poznato je da boja žumanca nema uticaja na hranljivu vrijednost jaja.

Na osnovu jedne ankete utvrđeno je da potrošači vole žutu i tamnožutu boju žumanca (roche lepeza 7– 11), dok je recimo za američke domaćice optimalna boja žumanca 9 roche. U Kanadi i Izraelu prihvataju svjetliju boju žumanca 3– 6 roche. Inače, roche lepeza je skala boja žumanca (od jedan do 15) od najbljeđe žute do najtamine – žuto-crvene.

Krupnije jaje je kvalitetnije
Veličina jajeta odnosno masa, nije u vezi sa kvalitetom jaja. Unutar težinskih klasa postoje jaja različitog kvaliteta, a to zavisi od mnogih faktora (genetske osnove, uzrast kokošaka, ishrana, starost jaja, uslovi skladištenja, zdravstveni problemi kokošaka...).

Što je jaje veće težine to ima više bjelanca u odnosu na žumance, te se smatra da je idealno jaje težinske klase A koje ima odnos bjelanca i žumanca 2:1.

Šta znače oznake klase S, A i B
Prema kvalitetu i načinu čuvanja kokošija jaja stavljaju se u promet kao:

– jaja ekstra, prvog, drugog i trećeg kvaliteta

– jaja ekstrakvaliteta su isključivo neoplođena svježa jaja u ljusci koja nisu prana ili mehanički čišćena, a klasirana su prvog dana od dana proizvodnje

Pod jajima prvog kvaliteta podrazumijevaju se svježa jaja u ljusci koja nisu prana ili mehanički čišćena, a klasirana su i upakovana trećeg dana od dana proizvodnje. Jaja drugog kvaliteta su nehlađena i nekonzervisana kao i hlađena i konzervisana namijenjena za ljudsku ishranu

Pod jajima trećeg kvaliteta podrazumijevaju se jaja za preradu i inkubirana jaja za preradu

Jaja se stavljaju u promet klasirana prema masi. Tako klasa S znači da jaje teži manje od 70a do 65 grama, klasa A (manje od 65 do 60 grama), a klasa B označava jaje u kategoriji od 60 do 55 grama.

O kvalitetu jaja može se suditi po boji, izgledu ljuske i obliku

Sigurno je da oblik i boja ljuske jajeta određuju kvalitet o kojem potrošači vode računa. Oblik mora biti normalan, ljuska neoštećena, čista i neoprana.

Idealan oblik jajeta svima je poznat, a jaja sa anomalijom, na primjer koja su „grbava” ili sa nekim drugim defektom često ukazuju na neku bolest i treba ih ispitati.

Boja ljuske isključivo zavisi od genetskih faktora. U nekim evropskim zemljama, rasprostranjeno je mišljenje da su jaja kojima je ljuska braon boje boljeg kvaliteta nego bijela, te je trend proizvodnja jaja sa braon ljuskom. U nekim od evropskih zemalja (na primjer Španiji) i SAD jaja kojima je ljuska bijela su više prisutna na tržištu. Kako bi izašli u susret zahtjevima potrošača za jajima kojima je ljuska braon boje, odgajivači kokošaka nosilja uložili su velike napore da stvore „braon” hibride na bazi rase „rodajlend”, koja nose isti broj jaja kao i plodne „bijele” nosilje.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop