• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU zabranjuje ćevape?

Rumunskim ćevapčićima, odnosno specijalitetu nazvanom mici, od početka juna prijeti zabrana od strane EU.

 EU zabranjuje ćevape? Izvor: MONDO

Zabrana im prijeti zbog natrijum bikarbonata, koji se u njima nalazi kao konzervans i među ključnim je sastojcima ovog jela, a koji se više neće smjeti upotrebljavati u hrani u zemljama članicama, piše Rumania Insider, a prenosi hrvatski Index..

Iz tog razloga predstavnici rumunske Vlade u Briselu odlučili su preduzeti korake kako bi pokušali zaštiti ovo jelo prijedlogom da ga se svrsta u kategoriju tradicionalnih proizvoda.

U njihovom službenom saopštenju stoji: "Predstavnici Vlade preduzeće sve potrebne mjere kako bi uključili mici na listu tradicionalnih proizvoda i smatraju da je ova ili bilo koja druga mjera koja treba biti preduzeta ispravno i normalno rješenje, koje podržavaju predstavnici mesne industrije.

Rumunske će vlasti preduzeti sve potrebne mjere kako mici ne bi bili zabranjeni na rumunskoj teritoriji".

Osim toga, jasno su dali do znanja da se rasprava u EU odnosi jedino na industrijski proizvedene micije.

Ovo je jelo toliko popularno u Rumuniji da je, baš kao i ćevapi na Balkanu, neizostavni dio svakog roštilja, a nedavno ga je i rumunski McDonlad's odlučio uključiti u svoje menije, uvođenjem sendviča nazvanog McMic.

Inače, "mici" na rumunskom znači "male stvari", a u pitanju je mljeveno juneće, jagnjeće i svinjsko meso identičnog oblika kao i ćevapi koje se potom peče na roštilju. Od začina u njih se može dodati bijeli luk, crni biber, majčina dušica, korijandar, anis i ponekad malo crvene paprike.

U mješavinu se, kao što je spomenuto, uvijek dodaje natrijum bikarbonat te temeljac ili voda. A kao što vam je već vjerovatno poznato natrijum bikarbonat ili popularno - soda bikarbona jedan je od neizostavnih sastojaka i bosanskih, odnosno "balkanskih" ćevapa.

Još uvijek se vode polemike jesu li mici nastali "iz" ćevapa ili obrnuto, uprkos tomu što datiraju još iz vremena Osmanskog carstva. Naime, prema rumunskim tvrdnjama njih je prvi smislio kuvar uz Transilvanije Jonesku Jordah, poznat po svojim kobasicama. Jedne je večeri u svojoj taverni u Bukureštu jednostavno odlučio meso bez omota položiti na gril.

(MONDO)

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tajra lalic

Cevape ne treba ukinuti jer su jedna od najtrazenijih hrana u svijetu ja se ne slazem sa ovom odlukom

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop