Bakterije salmonela, stafilokok aureus i ešerihija koli bile su najčešći uzročnici trovanja ljudi hranom u BiH od početka 2008. do kraja 2012.
To je saopštila danas Agencija za bezbjednost hrane BiH.
Prisustvo ovih bakterija utvrđeno je u hrani i kod lica (kliconoša) koja su bila u neposrednom kontaktu sa hranom.
Iz Agencije upozoravaju da visoka temperatura vazduha tokom proljeća i ljeta pogoduju rastu i razmnožavanju bakterija koje mogu kontaminirati hranu, što povećava rizik od bolesti koje se prenose hranom.
U saopštenju se navodi da, osim subjekata u poslovanju sa hranom koji su odgovorni za stavljanje zdravstveno ispravne hrane na tržište, te nadležnih institucija zaduženih za nadzor zdravstvene ispravnosti hrane, veliku odgovornost imaju i potrošači.
"Nepravilnom pripremom, rukovanjem i čuvanjem zdravstveno ispravne hrane može doći do kontaminacije i tako se može povećati rizik od bolesti prenosivih hranom", naglašava se u saopštenju.
U svrhu zaštite od bolesti koje se šire putem hrane, Agencija savjetuje građanima da u procesu pripreme, rukovanja i čuvanja hrane održavaju ličnu i higijenu površina i pribora koji se koriste prilikom pripremanja hrane.
Građanima se savjetuje da odvojeno čuvaju sirovu i kuvanu hranu, da namirnice, posebno osjetljive na kvarenje, adekvatno pripremaju, da čuvaju hranu na bezbjednim temperaturama, te da koriste zdravstveno ispravnu vodu u procesu pranja i spremanja namirnica.
Agencija za bezbjednost hrane BiH naglašava da prati sva zbivanja u ovoj oblasti, kako u zemlji, tako i u okruženju, te u saradnji sa nadležnim domaćim i međunarodnim institucijama preduzima odgovarajuće preventivne mjere s ciljem zaštite zdravlja i interesa potrošača.
(Srna/MONDO)