Ne očajavaj ako ovog ljeta nećeš lješkariti na grčkoj obali. Napravi caciki i izvrni se kraj nekog bazena, rijeke ili na svojoj terasi.
Caciki je jedan od najpopularnijih grčkih specijaliteta. Neizostavan je prilog uz girosa, ali i uz mnoga druga jela sa mesom, povrćem, tijestom...
Ovo osvježavajuće jelo se lako i brzo sprema, a pravi recept smo dobili od pravog Grka!
"Za caciki vam treba 400 gr svježeg krastavca, 700 gr kisele pavlake, 100 ml maslinovog ulja, čen bijelog luka, malo soli i bibera, oko 10 gr mirođije i oko 10 ml našeg nacionalnog pića uzo", rekao nam je Janis Sjuzios, kuvar iz Grčke, gostujući šef kuhinje restorana "Kameleon" u beogradskom "Grand kazinu", gdje se od 3. do 16. juna održavaju Dani grčke kuhinje.
"Krastavac očistite i narendajte, pomiješajte ga sa pavlakom, dodajte maslinovo ulje, sitno isjeckanu mirođiju i bijeli luk, koji možete i da izgnječite. Bitno je da u salatu nikako ne stavite zeleni dio, ukoliko koristite mladi luk. Začinite solju, biberom i dodati malo uza. Promiješajte i servirajte", objasnio nam je Janis, a mi smo ga pitali da nam preporuči uz koja jela je najbolje da jedemo ovu salatu?
"Kao predjelo odlično ide uz dakose, fokaća tijesto, grilovano povrće, sendviče sa paradajzom, ali i uz giros i mnoga druga jela od mesa i ribe. Za caciki salatu je bitno da se jede hladna, nakon što je barem 30 minuta 'odležala' u frižideru."
A šta se pije uz ovu "bijelu" salatu?
"Bijelo vino, naravno, ali prije toga nekoliko gutljaja našeg uza", savjetuje kuvar Janis Sjuzios.
Ako ipak ovog ljeta odete u Grčku, što vam od srca želimo, znajte da se caciki na grčkom piše tζatζiki, a izgovara nekako ovako: tzatziki.
(MONDO - D. T.)