• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko paradajza ste pojeli danas?

Nijedan?! Brzo ispravite tu grešku!

 Koliko paradajza ste pojeli danas? Izvor: MONDO

Paradajz spada u povrće koje bi svakoga dana trebalo da se nađe na našem jelovniku.

Bogat je vitaminom C, koji podstiče imunitet. Sadrži likopen za koji je dokazano da usporava starenje i smanjuje rizik od raka, naročito raka prostate i debelog crijeva.

Likopen čak štiti naš genetski materijal od oštećenja i bolesti koje ona mogu izazvati, a istraživanja pokazuju da je zahvaljujući likopenu rizik od kardiovaskularnih bolesti kod osoba koje svakodnevno jedu paradajz niži sa 29 odsto. Likopen je naročito dragocjen za žene koje su u menopauzi jer smanjuje rizik od osteoporoze.

Paradajz stimuliše proizvodnju karnitina, za koji je dokazano da ubrzava sagorjevanje masnih naslaga za više od 30 odsto.

Paradajz u svježem ili prerađenom obliku snižava nivo holesterola i triglicerida u krvi. Takođe pozitivno utiče i na cirkulaciju krvi, čime se smanjuje rizik od ateroskleroze.

Ovo povrće bogato je i beta karotenom, luteinom i zeaksantinom, fitonutrijentima koji čuvaju vid i smanjuju rizik od degenerativnih bolesti oka.

Osim toga, paradajz je ukusan, bilo da ga jedete samog, opranog i isječenog na kriške, kao salatu uz feta sira i bosiljak, sa krastvacima, crnim lukom...

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop