• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dosoli i rizikuj

Istraživanja još jednom pokazala da smanjenjem prekomjernog unošenja soli može da se spriječi visoki krvni pritisak, srčani i moždani udar.

 Dosoli i rizikuj Izvor: MONDO

Kardiovaskularna oboljenja su najveći uzročnik smrti širom svijeta, a visok krvni pritisak je faktor rizika za dobijanje tih bolesti, pa su pokrenuti međunarodni programi čiji cilj je drastično smanjenje broja smrtnih slučajeva zbog tih bolesti.

Istraživači u Keniji sa medicinske škole Vajl na univerzitetu Kornel kažu da se hipertenzija sve više javlja u podsaharskoj Africi.

Problem je toliko veliki u Americi da je Panamerička zdravstvena organizacija pokrenula program pod nazivom Saltsmart, čiji je cilj da ljudi smanje unošenje soli za polovinu do 2020. godine.

Koliko je dovoljno

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje uzimanje do 5 grama natrijuma dnevno, odnosno kašičicu soli.

U Sjedinjenim Državama, vladin program "Milion srca", namijenjen je sprečavanju milion srčanih napada i moždanih udara do 2017. godine.

"Želimo da to počne pojedinačno, među svima nama. Mislim da je mnogo nas pogođeno srčanim oboljenjima zato što su ona i dalje vodeći uzrok smrti u našoj zemlji, svaki treći slučaj", navodi Dženet Rajt, izvršna direktorka programa "Milion srca".

Rajt dodaje da se na jednostavan način može preći dugačak put do dostizanja tog cilja.

"To bi moglo da bude dodavanje voća i povrća. To bi moglo da bude odvajanje 150 minuta za vježbanje svake nedjelje. To takođe znači saradnju sa vašim zdravstvenim timom i uzimanje lijekova ako su prepisani".

Rajt upozorava da, ako se propusti i samo jedan dan uzimanje lijeka to može da ošteti srce, bubrege, oči i krvne sudove.

Panamerička zdravstvena organizacija sarađuje sa proizvođačima hrane u cilju smanjenja količine natrijuma u procesovanoj hrani. Dok se to ne dogodi, najjednostavniji način je smanjenje konzumiranja procesovane i hrane u restoranima.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop