Slovenački stručnjaci su ukrštanjem dobili hmelj s aromom breskve, cvijeća i tropskog voća.
Interes za te sorte iskazalo je više stranih pivara kojima su poslati prvi uzorci.
Biolog Andreja Čerenak s Instituta za hmeljarstvo i pivovarstvo, nacionalne istraživačke ustanove koja posjeduje i sopstvenu banku različitih sorti hmelja, objasnila je da je testiranje novih sorti posljednjih godina trend u svijetu.
Cilj tih nastojanja je, kaže Andreja, uzgoj hmelja različitih aroma koje bi se potom osjetile i u ukusu piva.
Ljubljanski "Dnevnik" piše da interes za piva različitih voćnih i drugih ukusa, ali bez vještačkih dodataka, pokazuju mnoge manje pivare, a moglo bi da se prodaje i u Njemačkoj gdje, prema tradicionalnom zakonu o čistoći piva, pivo ne smije da sadrži ništa drugo osim ječma, hmelja i vode.
Slovenački stručnjaci su uvjereni da će njihove nove sorte hmelja jednom biti prihvaćene i kod poljoprivrednika i kod pivara, iako je čitav proces još u fazi testiranja.
Šta vi mislite o novom trendu?
(MONDO)