Ljudi koji se drže pravila mediteranske ishrane imaju manje šanse za oboljevanje od depresije, pokazalo je novo istraživanje španskih naučnika.
U istraživanju naučnika univerziteta u španskom gradu Navari učestvovalo je 10.904 zdravih dobrovoljaca, koji su ispunili ankete u kojima su odgovarali na pitanja o svojim prehrambenim navikama od 1999. do 2005. godine, poslije čega je njihovo zdravlje praćeno u naredne četiri godine.
Autori istraživanja napisali su da ljudi koji su se hranili u skladu sa mediteranskom ishranom imaju 30 odsto manju vjerovatnoću za razvoj depresije.
Istraživači tvrde da sastojci mediteranske ishrane, što su uglavnom namirnice biljnog porijekla, povrće, voće, integralne žitarice, riba... poboljšavaju funkciju krvnih sudova, pomažu kod upala, smanjuju rizik za bolesti srca, što sve umanjuje vjerovatnoću razvoja depresije.
Smatra se da dvije trećine odraslih ljudi u nekom trenutku života doživi simptome depresije, pri čemu se u većini slučajeva radi o blagoj i kratkotrajnoj depresiji.
Sa druge strane, podaci ukazuju da jedna od četiri žena i jedan od deset muškaraca razviju simptome koji su ozbiljni i zahtijevaju liječenje.
(MONDO/Tanjug)