Šatobrijan je bio francuski pisac i diplomata. Osim što je ostavio trag u francuskoj književnosti, kulinarski specijalitet nosi njegovo ime.
Poslije ranjavanja u jednoj borbi protiv pristralica Francuske revolucije 1792. godine, Šatobrijan je emigrirao u Englesku, gdje je ostao do 1800. godine.
Nakon povratka na vlast dinastije Burbon 1814. godine, bio je šef francuske diplomatije. Povukao se iz politike 1830, poslije Julske revolucije i pada kralja Šarla X.
Čitavog života ostao je dosljedni reakcionar, a njegova najznačajnija djela su "Duh hrišćanstva", poema u prozi "Mučenici", "Put iz Pariza u Jerusalim", "Uspomene s onu stranu groba", istorijski, politički i etički eseji.
Njegov lični kuvar osmislio je jelo u čast ovog uticajnog čovjeka, navodno kada je ovaj političar i umjetnik, trebalo da večera sa jednom čuvenom ljepoticom tog vremena.
Šatobrijan je zato i danas jedno od najpoznatijih svjetskih jela koje asocira na romantičnu večeru za dvoje, a s obzirom na to da je na današnji dan 1768. godine rođen Fransoa Rene Šatobrijan, nudimo vam recept za jelo koje je dobilo ime po njemu.
Potrebno za dvije osobe:
- 400 grama bifteka
- So, biber po ukusu
- Kašičica sjeckanog svježeg peršuna
- Kašika putera
- Dvije kriške hljeba
Biftek izlupajte i kratko propržite na vrelom ulju, sa obje strane. Smanjite vatru i još neko vrijeme pržite meso na niskoj temperaturi, povremeno ga mažući umućenim puterom, peršunom i biberom.
Hljeb kratko propržite na jakoj vatri, na masnoći na kojoj je pečeno meso.
Šatobrijan se, uglavnom, služi na prepečenom hljebu, uz slatke sosove, grilovano ili bareno povrće.
Odlično se slaže uz jače crno vino, tihu muziku, prigušeno svjetlo, komplimente...
(MONDO)