Nemoj trčati kod zubara ako želiš bijele zube. Umjesto da "debelo" plaćaš hemiju, počni da jedeš sljedeće namirnice.
Jagode
"Da, one su crvene, ali glavni sastojak ovog voća - jabučna kiselina, uklanja površinsku obojenost zuba", kaže predsjednik američkog Društva za stomatološku estetiku, dr Irvin Smajgl.
Dakle, navalite na jagode kada im je sezona. Najbolje je jesti ih svježe, dobro oprane, bez šećera i šlaga.
Koštunjavo voće
"S obzirom na to da ćete jagode teško naći u ovo doba godine, jedite orahe, bademe, lješnike... Žvaćite ih polako, grickajte ih, na taj način ćete strugati kamenac i ostale fleke sa površine vaših zuba", savjetuje portpalrol američkog Udruženja zubara, dr Metju Mesina.
Bademi su odličan izvor proteina, gvožđa i zdravih masti, ali ne bi trebalo pretjerivati sa količinom jer su kalorični - ne više do 20 komada dnevno, a ako ste na dijeti ne više od 10.
Crni luk
"Crni luk ne može biti idealna hrana pred izlazak u grad - zbog lošeg zadaha kojem će doprinijeti, ali je veoma koristan za zube. S obzirom na to da crni luk zapravo nema nikakvu boje, neće ofarbati vaše zube, neće ostaviti fleke na njihovoj površini", kaže dr Mesina, dodajući da većina ljudi pere zube odmah nakon što konzumira crni luk, što dodatno doprinosi bjelini i zdravlju zuba.
Jabuke
"Zvuk koji pravimo kada grizemo jabuku, može biti iritantan, ali je ovo voće baš zbog toga odlično za naše desni. Visok sadržaj vode u njima povećava lučenje pljuvačke, može da neutrališe pojedine bakterije koje uzrokuju loše dah", kaže dr Smajgl.
Soda bikarbona
Odmorite usta od paste za zube i pokušajte neko vrijeme da perete zube samo sodom bikarbonom koju, zapravo, sadrži skoro svaka pasta za zube. Ovo blago abrazivno sredstvo, će izribati sve naslage i površinske mrlje sa vaših zuba.
Celer i mrkva
Ovo povrće sadrži dosta vode koja, ne samo što je dobra za vaš struk i vaše zdravlje, već i pere zube. Grickanjem ovog povrća aktiviramo lučenje pljuvačke koja uklanja ostatke hrane i jača desni.
Brokoli
Male su šanse da vam se ovo povrće zaglavi u zubima, ali i da ostavi ružne mrlje na njihovoj površini. Najbolje je konzumirati ih sirove, po nekoliko cvjetova u salati, čime će dobiti prirodnu "četkicu" za zube.
Tvrdi sir
"Kockice sira, koje se često služe kao predjelo u restoranima, pune su kalcijuma koji jača zube i desni", objašnjava dr Smajgl. Takođe, većina sirevi nema nikakvu boju što znači da neće farbati vaše zube. Naravno, ukoliko uz sir ne pijete crno vino koje se, ruku na srce, odlično slaže uz sireve.
Pomorandže
Ovo voće sadrži kiselinu koja može da uništi gleđ na zubima ukoliko se pretjera sa količinom. Zato se za "svijetli osmijeh" preporučuje jedna do dvije pomorandže dnevno. Vitamin C u ovom voću će dodatno doprinijeti vašem zdravlju, ali i zdravlju zuba.
Voda
"Pijte puno vode ako želite da imate bijele zube. Naročiot je bitno pijuckati vodu između dvije čaše vine, poslije kafe i čaja, između zalogaja, jer ćete na taj način spriječiti farbanje zuba", kaže dr Smajgl i dodaje da voda umanjuje kiselost u ustima i nastalu štetu na gleđi. Ali, ne treba piti mineralnu vodu koja ima veći potencijal da nagriza gleđ zuba.
Kruške
Ovo slatko, sočno voće, ubrzava lučenje pljuvačke koja pere zube, uklanja bakterije i loš zadah.
Mlijeko i jogurt
Ovo je superhrana za zube zbog visokog sadržaja kalcijuma. Ali, budite oprezni: nisu sve namirnice koje sadrže kalcijum dobre za naše zube. Spanać, na primjer, ostavlja fleke na zubima. Zato se držite jogurta uz doručak, ili hladnog mlijeka uz omiljeni keks za užinu.
(MONDO)