• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO TV: Misliš da znaš kako se pije pivo?

"Pivo je dokaz da nas Bog voli", izgovorio je svojevremeno Bendžamin Frenklin, međutim da li mi znamo da uživamo u ovom daru od Boga?

 MONDO TV: Misliš da znaš kako se pije pivo? Izvor: MONDO

Nerijetko se dešava da se pivopije žale da ih boli glava, da se osjećaju naduto ili kao da su dehidrirali nakon uživanja u ovom napitku. Problem je u tome što ljudi ne znaju kako se pravilno servira i ispija pivo.

Kod serviranja je bitna čaša, temperatura piva i način sipanja.

Najbolje su čaše od debljeg stakla koje je odličan izolator, kako bi pivo što duže bilo hladno. Upravo zbog toga krigle su naročito pogodne, a ranije su one imale i poklopce kojima bi se pivo branilo od muva koje su se rojile u pivnicama.

"Čaša mora da bude ohlađena, mora da bude vlažna tako što je prethodno pokvasimo vodom i, naravno, pivo mora da bude svježe da bi u potpunosti uživali u njemu", objasnio nam je Darko Solomun, supervizor za točenje piva "Carlsberga" tokom Dana otvorene pivare u Čelarevu.

Temperatura veoma utiče na ukus piva. Što je hladnije, manja je količina ugljen-dioksida, pa je time manje izražen ukus i miris piva. Lager, vrsta piva koja je najzastupljenija kod nas, uglavnom se služi na temperaturi od pet do devet stepeni Celzijusovih.

Način sipanja je presudan za maksimalni užitak. Naime, pivo na vrhu mora da ima pjenu "debelu bar dva-tri prsta", kako profesionalni točitelji piva imaju običaj da kažu. Pena služi kao izolacija od spoljnih uticaja i održava temperaturu piva nakon točenja.

Najvažnije je da odstranimo višak pjene, onu koja nadvisi vrh čaše ili krigle, jer nas upravo od tog viška i boli glava! Naime, ti veliki mjehuri na vrhu su zapravo višak ugljen-dioksida i izazivaju gorušicu, nadutost, podrigivanje i glavobolju.

Konzumiranje alkohola dovodi do dehidratacije, pa ako želite da izbjegnete mamurluk ujutru, najbolje je da poslije uživanja u pivu, a prije odlaska u krevet, popijete nekoliko čaša vode. Aspirin takođe nije loše rješenje, ali samo nakon piva, nikako prije!

Za još neke činjenice o pivu koje možda niste znali, pogledajte naš video.

Živjeli!

(MONDO, Marija Atanasković, Foto: Guliver/Getty/Thinkstock)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop