• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo se jede kada počne jesen

Kada se miris pečenog kestenja širi glavnom gradskom džadom, znači da je ljeto prošlo, bez obzira na to što curice i dalje šetaju mini suknjice.

 Ovo se jede kada počne jesen Izvor: MONDO

Ne samo što je ukusan, kesten je i zdrav. Ima visoku energetsku vrijednost, sadrži mnogo skroba, malo šećera i tek dva procenta masti, i jedini od svih orašastih plodova sadrži vitamin C.

Botaničari kesten ubrajaju u voće, ali zbog načina i mjesta rasta spada i u šumsko drveće.

Postojbina ovog vjesnika jeseni je Azija, a navodno su persijske aristokrate svoju dječicu hranile kestenjem ne bi li popravila težinu.

Sa jednog stabla dobije se oko 200 kilograma ploda, a drvo može da opstane i više od pet vijekova.

U kulinarstvu se koriste dvije vrste kestena: obični (s donje strane spljošten, a sa gornje ispupčen) i maroni (ispupčen sa obe strane).

Jedna od najstarijih upotreba kestena bila je sušenje i mljevenje u brašno od kojeg se pravio hleb, ali i razna druga jela.

Pri kupovini kestenja obratite opažnju na to da plod bude krupan, sjajan, bez rupica na ljusci. Kada ga ljuštite pazite da ne zasječete plod, a unutrašnja kora se ljušti nakon kuvanja.

Ako volite pečeno kestenje, operite, ga, osušite, zasjecite koru i stavite u pleh u vruću rernu. Lakše se ljušte dok su vrući, ali pazite da se ne opečete!

Za kesten pire treba malo više truda i vremena, ali se isplati.  Mada, bez obzira na to što je zdrav i ukusan, kesten konzumirajte umjereno s obzirom na njegovu visoku energetsku vrijednost.

Za kesten pire vam treba oko kilogram kestena, 1,5 dl mleka, kašičica putera, 200 grama šećera u prahu i kašičica ruma.

Kestenje (zarežite koru prije spuštanja u vodu) kuvajte od 3 do 5, oljuštiti od čvrste ljuske i ostavite u hladnoj vodi sa malo soli kako biste lakše skinuli tanku koru.

Ispasirajte kestenje, dodajte mlijeko, rastopljen margarin, šećer u prahu i rum. Sve dobro izmiješajte i po želji dodati još šećera. Naravno, i šlag, rendana ili otopljena čokolada, takođe dolaze u obzir.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop