Glumica Radmila Živković je Gospođa Ministarka koja zna da kuva. Ovo je njen omiljeni recept za pripremanje junećeg jezika.
Radmila Živković posjeduje knjigu štampanu davne 1877. godine. "Knjigu čuvam kao najveću tajnu. Do knjige sam došla slučajno i otada je pored mene u onom djelu stana koji zovemo kuhinja. Odlučila sam, iako je krijem i od same sebe, da jedan recept iz 19. vijeka, podijelim sa budućim kuvarima ove luckaste knjige, jer nemam 'dlake na jeziku'", napisala je glumica za knjigu "Kuvari glumci" Milana D. Špičeka i Mine Mart.
Evo recepta:
Juneći jezik očisti i obari. Zatim ga pritisni kakvim teretom da ostane prav, jer (kao i svi jezici) hoće da se iskrivi. Najbolje je, pritisni ga sa jedno deset hiljada evra u metalu.
Zatim uzmi slatke bademe (sirove), obari ih i isjeci "na dugačko", dakle uzduž. Nadeni jezik bademom, tako da izgleda kao jež (zato je ovo jezik na demokratski način).
Sada napravi zapršku sa lukom i nalij goveđom čorbom, stavi krupno grožđe, malo kore od limuna i karanfiliće. Metni unutra i malo isprženog šećera, osoli i okiseli, pa kada bude dovoljno kiselo spusti nekoliko kašika pavlake (milerama) i pusti da se malo prokuva.
Zatim spusti jezik unutra, onako, sve sa bademima, da se jezik malo prokuva, pa ga onda izvadi i isjeci, metni na podužu činiju, prelij ga onim sokom, onom zaprškom i ukrasi ga lisnatim tijestom od slatkog putera i stavi na trpezu.
Dan kasnije idi na takmičenje u besjedništvu. Prvo mjesto zagarantovano.
(MONDO, Foto: Guliver/Getty/Thinkstock)