Američki naučnici istraživali uticaj unosa zaslađivača i šećera na pojavu osjećaja zadovoljstva u organizmu i to na miševima.
Naučnici su uočili da se biranjem između šećera i zaslađivača utiče na signalne puteve u mozgu pri čemu unos zaslađivača snižava nivo dopamina - neurotransmitera odgovornog za stvaranje osjećaja zadovoljstva.
Studija ukazuje da nizak nivo dopamina povećava želju za slatkim čime se zatvara začarani krug. Rezultati studije takođe ukazuju na to da osobe koje kontinuirano prilikom osjećaja gladi uzimaju zaslađivače, imaju veći rizik za uzimanjem visokokalorične hrane u budućnosti da bi ublažili potrebu za osjećajem zadovoljstva.
Autori studije ističu da potencijalno rješenje leži u konzumiranju namirnica koje sadrže zaslađivače i manje količine šećera, a koje su pri tom i dalje niskokalorične.
(MONDO, Foto: Guliver/Getty/Thinkstock)