• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U čemu se razlikuju džem, pekmez i marmelada

Neko bi rekao da razlike nema - sve je to slatko, ukusno, pravi se od voća i šećera, i odlično ide uz palačinke. Međutim, nije baš tako

 U čemu se razlikuju džem, pekmez i marmelada Izvor: MONDO

Džem se pravi od svježeg voća očišćenog od koštica, cijelog ili tek prepolovljenog (iscjepkanog) koje se kuva kratko. Džem je po strukturi nešto rjeđi od pekmeza i marmelade.

Pekmez se takođe pravi od svježeg voća, koje se kuva nešto duže. Za razliku od džema, voće za pekmez se usitni sjeckanjem.

Najgušća je marmelada, koja se priprema tako što se svježe, oprano voće očisti od koštica i samelje ili pasira, a potom kuva.

Marmeladu je najteže razmazati, zato se za palačinke, na primjer, češće koristi džem.

Sva tri jela su slatka, odlično se slažu uz razna peciva, a mogu se koristiti i kao dodaci kolačima i tortama, ili za sos uz divljač ili pačetinu.

Neki džem, pekmez i marmeladu jedu same, kašičicom, a zaustave se tek kada vide dno tegle. Zato se taj način konzumiranja ne preporučuje ukoliko vodite računa o vitkom stasu.

(MONDO, Foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop