Tufahije se jedu kada dođe jesen i svježe jabuke na pijaci. Evo kako se prave.
Potrebno:
- 8 jabuka srednje veličine (oko 1,5 kg)
- 200 g šećera
- 80 g oraha
- 1 bjelance
- limun
- 1l vode
- 2 kesice vanilin šećera
Priprema:
Operite i oljuštite jabuke (sačuvajte koru), izdubite sredinu.
Ovako izdubljene jabuke kuvajte u ključaloj vodi, u koju ćete prethodno dodati 50 gr šećera, jedan vanilin šećer i iscjeđen sok od limuna. U ovoj vodi ih kuvajte dok ne omekšaju.
Kada su jabuke kuvane, izvadite ih, a u vodu u kojoj ste ih kuvali stavite preostalih 150 gr šećera i dodajte kore od jabuke. Kada ova smjesa za sirup proključa, procijedite je i ostavite da se ohladi.
Kuvane jabuke, koje ste premazali mješavinom umućenog bjelanca, mljevenih oraha i vanilin šećera, poređajte u posudu i pecite 15 minuta na 180 stepeni.
Kada su pečene, jabuke prelijte sirupom i pre posluživanja tufahiha, po želji stavite šlag.
Tufahije se služe hladne.
(MONDO, Foto: Guliver/Getty/Thinkstock)