• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šest namirnica čije otpatke ne treba bacati!

Vjerovatno vam nije palo na pamet da koristite ljusku od luka za kuvanje ili da pojedete koru narandže.

 Šest namirnica čije otpatke ne treba bacati! Izvor: MONDO

Određeni otpaci voća i povrća imaju brojne pozitivne efekte na zdravlje našeg organizma.

Kora od narandže

Kora od narandže sadrži čak četiri puta više vlakana nego sama voćka. Uz to ima i više flavonoida poput tangeretina i nobiletina, a oni djeluju antikancerogeno, spriječavaju pojavu dijabetesa i imaju antiupalna svojstva. Studija na životinjama pokazala je da da ovi nutrijenti čak mogu smanjiti štetni LDL holesterol bolje od nekih lijekova.

Koricu narandže možete narendati pa posuti na povrće poput dresinga na salatu. Za dezert trakice korice namažite šećernim sirupom i umočite u tamnu čokoladu.

Stabljika blitve

Studija Instituta za prehrambenu tehnologiju u Njemačkoj pokazala je da stabljika blitve ima puno glutamina, aminokiseline koja jača imunološki sastav i podstiče sposobnost tijela da se oporavi od ozljede i operacije.

Slavni kuvar Brus Šerman veže stabljike u snopove od šest do osam komada i ostavi da stoje do pola sata u crvenom vinu, medu i bijelom luku.

Listovi celera


Imaju pet puta više magnezijuma i kalcijuma nego stabljika, piše "Huffington Post". Takođe su bogat izvor vitamina C i fenola, moćnog antioksidansa i antiupalne supstance.

Listove sitno nasjeckajte s peršunom i umiješajte u salatu ili koristite kao ukras na ribi i piletini.

Listovi brokolija

Oko 30 grama listova brokolija ima 90 odsto dnevne količine vitamina A koje traži naše tijelo. Listove brokolija možete pripremati na isti način kao spanać – skuvati, pa začiniti maslinovim uljem i bijelim lukom.

Kora lubenice

Unutarnja, bijela kora od lubenice takođe ima svoje prednosti, odnosno sadrži aminokiselinu citrulin. Ona je, pak, važna jer pomaže kod širenja krvnih sudova i bolje cirkulacije.

Koricu možete izdubiti zajedno s lubenicom i napraviti sokić ili alkoholno piće s malo ruma, džina ili votke. Za slađi ukus piće zašećerite.

Ljuska od luka


Sama ljuska mnogo je bogatija kvercetinom nego sam luk. Kvercetin snižava krvni pritisak.

Iako nam je poznato da ljuskom luka možemo, na primjer, bojiti jaja za Uskrs, možemo je koristiti uz sami luk u raznim jelima i varivima za bogatiji ukus jela. Bitno je da nakon kuvanja ljuske izvadite iz jela prije serviranja.

(MONDO, foto: Thinstock)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop