• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šećer – nekada poslastica, danas zavisnost

Šećer možemo naći u gotovo svim prehrambenim prerađevinama i unosimo ga svakodnevno. Zašto je savremeni čovjek stekao sklonost prema nezdravoj hrani?

 Šećer – nekada poslastica, danas zavisnost Izvor: MONDO

Zbog toga što naša evolucija nije tekla u svijetu punom šećera. Za naše pretke u Africi, šećer iz zrelog voća ili meda koji je mogao da se nađe u rijetkim pčelinjim košnicama, bio je poslastica i veoma cijenjen zbog energetske vrijednosti koju je obezbjeđivao organizmu.

Oni kojima se sviđao ukus šećera i koji su ga jeli, sticali su prednost nad ostalima i češće prenosili svoje "slatkoljubive" gene, piše "Politikin zabavnik".

U današnje vrijeme, šećer se nalazi skoro u svim prehrambenim prerađevinama, kao i u lako dostupnim slatkišima, džemovima, keksu, gaziranim napicima...

Međutim, ova nezdrava namirnica izaziva porast nivoa hormona insulina u krvi, zbog čega tijelo počinje da sagorijeva šećer umjesto masti, koja se zbog toga skladišti u organizmu.

Kada se šećer unosi u prevelikim količinama, počinje da se remeti prirodna uloga insulina, što na kraju dovodi do dijabetesa. Da stvar bude još gora, mi se lako navikavamo na ukus šećera i stalno su nam potrebne sve veće količine da bismo postigli isti nivo zadovoljstva.

Zbog toga ljudi današnjeg vremena mogu da postanu zavisni od šećera na način na koji naši praistorijski preci nikada nisu mogli.

(MONDO, foto: Guliver/Getty/Thinkstock)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop