Ko ima priliku da posjeti Seul vjerovatno će u nekom od restorana glavnog grada Južne Koreje naručiti živu hobotnicu
Ko ima priliku da posjeti Seul, a želi da se kasnije pohvali kako je uradio nešto hrabro i blesavo, vjerovatno će u nekom od restorana glavnog grada Južne Koreje naručiti živu hobotnicu.
Kada bi trebalo da pojedete nešto živo, vjerovatno ne biste izabrali baš mekušca koji ima osam "pipaka". S obzirom na to da hobotnica može da poraste i do tri metra, za jelo se biraju one manje.
Uglavnom, kada vam posluže ovu "mrdajuću poslasticu", na stolu ćete moći da vidite oktopoda koji se neprestano pomjera u posudi sa vodom, zbog čega je potrebno što vještije i brže ga uhvatiti, namotati na štapiće, umočiti u priloge i staviti u usta.
Za Korejce je to prava poslastica, ali turistima je uglavnom prilično gadno, pa se u većini slučajeva odvaže da je probaju samo da bi se kasnije time pohvalili. Uz silnu muku uspijevaju da progutaju ovog ljigavog mekušca, ali kada to jednom urade – vjerovatno im više neće pasti na pamet.
Ako ipak skupite hrabrosti da pokušate ovako nešto, budite pažljivi, jer je bilo i slučajeva gušenja tokom ovog "podviga".
Pogledajte kako izgleda jedenje žive hobotnice.
VIDEO
(MONDO, foto: Guliver/Getty/Thinkstock)