"Za pripremu ovog jela moraš da imaš dobre batake. Ćureće. Ne više od dva komada", kaže glumica Danica Maksimović.
Potrebno:
- 2 bataka
- Pomorandža
- 100 gr slanine
- Kašika sjeckanog peršuna
- Kašika sitno sjeckanog vlašca
- Kašika strugane šargarepe
- Kašika struganog celera
- 0,3 decilitra konjaka ili vinjaka
- Decilitar bijelog vina
- 2 decilitra pavlake
- Biber
- So
Priprema:
Na slanini isprži sjeckano povrće i ćuretinu. Kada meso dobije rumenu boju, dodaj pomorandžu (oljuštenu i očišćenu), konjak i bijelo vino. Bez poklopca, stavi u rernu zagrijanu na 180 stepeni.
Kada tečnost ispari, sipaj u manju šerpu malo konjaka, odvoji batake od kostiju, meso isijeci na zalogajčiće, dodaj pavlaku i sos u kome se pekla ćuretina. Zatim posoli i dodaj peršun i biber.
"Kao dodatak, ja serviram kuvanu pšenicu, a može i krompir ili pirinač. Dvije, tri šake pšenice obariš, a zatim propržiš na puteru", piše u knjizi "Kuvari glumci" Milana D. Špičeka i Mine Mart.
(MONDO, Foto: Guliver/Getty/Thinkstock)