Mamuljaga je izvrsno predjelo, svinjski odrezak glavno jelo, a onda se zasladi kolačima od limuna. Tako rade Rumuni, a tako možeš i ti.
Evo recepata za sva tri jela.
U beogradskom restoranu "Kalemegdanska terasa" možete jesti kao što su nekada putnici čuvenog voza "Orijent ekspres". U ponudi su specijaliteti iz Turske, Bugarske, Rumunije, Mađarske, Austrije, Njemačke i Francuske.
Mi smo se odlučili za rumunske specijalitete, a od kuvara smo, specijalno za MONDO čitaoce, dobili tri recepta.
MAMALJUGA
U litar blago posoljene vode skuvati 300 grama palente (oko 8, 10 minuta kuvanja). Manji četvrtasti pleh premazati uljem i u njega izliti 1/3 kuvane palente. Posuti red palente, red rendane fete, a potom drugu trećinu palente, još jedan red rendane palente i na kraju zaliti preostalom palentom. Po vrhu posuti fetu i malo naribanog starog kačkavalja, a potom sve zapeći u rerni: 20min na 180, 200 stepeni Celzijusovih.
Prije serviranja jelo preliti rastopljenom mašću u koju ste dodali alevu papriku i mladog luka.
SVINJSKI ODREZAK SA KOLUTOVIMA LUKA I UMAKOM OD PAPRIKE
Potrebno za 4 osobe:
- 8 manjih šnicli od karea
- 200 grana crnog luka
- 200 grama crvene paprike
- 0,2 dcl kisele pavlake
- 1 čen bijelog luka
- So, biber
Priprema:
Svinjske šnicle blago ispeći na malo ulja sa obe strane. Crni luk i papriku isjecite na kolutove i dodajte mesu. Dodajte i sitno isjeckan čen bijelog luka i prodinstajte kratko. Dodajte kiselu pavlaku i pustite da se gustina sosa ujednači. Začiniti po ukusu.
KOLAČ OD LIMUNA
Potrebno za koru:
- 200 grama maslaca
- 200g mljevenog keksa
- 100 grama prah šećera
- kašika cimeta
Potrebno za krem:
- 250 grama prah šećera
- Sok od 8 limuna
- 1/2kg sitnog sira
- ½ maskarpone sira
U dvije posude posebno sjediniti masu za koru i masu za fil. U pleh preliti masu za koru, a preko nje fil i peći sat i po na 180 stepeni Celzijusovih.
(MONDO, Foto:Guliver/Getty/Thinkstock)