• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napravi rumunski ručak

Mamuljaga je izvrsno predjelo, svinjski odrezak glavno jelo, a onda se zasladi kolačima od limuna. Tako rade Rumuni, a tako možeš i ti.

 Napravi rumunski ručak Izvor: MONDO

Evo recepata za sva tri jela.

U beogradskom restoranu "Kalemegdanska terasa" možete jesti kao što su nekada putnici čuvenog voza "Orijent ekspres". U ponudi su specijaliteti iz Turske, Bugarske, Rumunije, Mađarske, Austrije, Njemačke i Francuske.

Mi smo se odlučili za rumunske specijalitete, a od kuvara smo, specijalno za MONDO čitaoce, dobili tri recepta.

MAMALJUGA

U litar blago posoljene vode skuvati 300 grama palente (oko 8, 10 minuta kuvanja). Manji četvrtasti pleh premazati uljem i u njega izliti 1/3 kuvane palente. Posuti red palente, red rendane fete, a potom drugu trećinu palente, još jedan red rendane palente i na kraju zaliti preostalom palentom. Po vrhu posuti fetu i malo naribanog starog kačkavalja, a potom sve zapeći u rerni: 20min na 180, 200 stepeni Celzijusovih.

Prije serviranja jelo preliti rastopljenom mašću u koju ste dodali alevu papriku i mladog luka.

SVINJSKI ODREZAK SA KOLUTOVIMA LUKA I UMAKOM OD PAPRIKE

Potrebno za 4 osobe:

- 8 manjih šnicli od karea

- 200 grana crnog luka

- 200 grama crvene paprike

- 0,2 dcl kisele pavlake

- 1 čen bijelog luka

- So, biber

Priprema:

Svinjske šnicle blago ispeći na malo ulja sa obe strane. Crni luk i papriku isjecite na kolutove i dodajte mesu. Dodajte i sitno isjeckan čen bijelog luka i prodinstajte kratko. Dodajte kiselu pavlaku i pustite da se gustina sosa ujednači. Začiniti po ukusu.

KOLAČ OD LIMUNA

Potrebno za koru:

- 200 grama maslaca

- 200g mljevenog keksa

- 100 grama prah šećera

- kašika cimeta

Potrebno za krem:

- 250 grama prah šećera

- Sok od 8 limuna

- 1/2kg sitnog sira

- ½ maskarpone sira

U dvije posude posebno sjediniti masu za koru i masu za fil. U pleh preliti masu za koru, a preko nje fil i peći sat i po na 180 stepeni Celzijusovih.

(MONDO, Foto:Guliver/Getty/Thinkstock)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop