• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da ne smrduckaš na beli luk...

Autor mondo.rs

Beli luk je ukusan i zdrav, ali zna i da bude problem. Evo kako da se rešite neprijatnog zadaha nakon što ste uživali u belom luku.

Američki stručnjaci bavili su se problemom zadaha koji ostavlja beli luk u ustima i došli do zanimljivog zaključka.

Najbolje u borbi protiv tog neprijatnog mirisa su jabuke, a dobro dođe da pri ruci imate i limunov sok, nanu, peršun, zeleni čaj i spanać, objavljeno je u “Journal of Food Science”.

Jedan od sastojaka belog luka – alil metal sulfide (AMS), ne može da se razgradi tokom varenja, pa se oslobađa kroz znoj i dah.

Ispitanici su konzumirali beli luk, a zatim im je merena količina četiri neprijatna mirisa u dahu koja su prouzrokovana ovim povrćem.

Nakon toga su jeli različite namirnice za koje se pretpostavlja da eliminišu zadah.

Sirove jabuke su dale najbolje rezultate, a i ostale namirnice su se pokazale manje ili više korisnim. Sve one sadrže jedinjenja polifenole za koje je utvrđeno da razbijaju problematične sastojke belog luka.

Interesantno je i da je mleko uspelo da eliminiše čak 50 odsto smrada, a bolje je ukoliko je punomasno i ako se konzumira uz obrok, a ne posle njega.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop