• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrana koja će deci ulepšati letovanje

Autor mondo.rs

Ukoliko idete na letovanje, a vaši mališani su izbirljivi kada je reč o hrani, evo nekoliko predloga šta bi moglo da im napuni stomačiće u Meksiku, Francuskoj, Italiji...

Meksiko: Antohitos

Ovo je inače španska reč za grickalice, ali označava i hranu koja se može kupiti na ulici u Meksiku - to su takosi, kesadilje…  Antohitos se može kupiti gotovo “na svakom ćošku” u Severnoj Americi, ali one najbolje naći ćete na uličnim tezgama u Meksiko Sitiju.

U svakom slučjau, antohitosi se prave u tortiljama, što je prvi znak da će se dopasti većini malih probirljivaca. Takođe, najčešće se jedu rukama, ne priborom, te će im i to verovatno biti primamljivo.

Kesadilja je tortilja punjena sirom i pečena na roštilju, a oblik polumeseca olakšava mališanima držanje ovog sendviča. Takosi su naročito popularni kod mlađe dece - porcije koje su namenjene mališanima su manje, punjene piletinom, morskim plodovima ili bilo kojim drugim proteinom koje dete odabere.

Karibi: Pirinač i pasulj

Ove jednostavne, ali hranljive namirnice, popularne su na Karibima i u Centralnoj i Južnoj Americi, gde ih mnogi jedu gotovo svakog dana. Vrste pirinča koje se jedu su braon ili beli, dok je pasulj kcrvene ili crne boje. Služe se zajedno ili odvojeno. Ono što je roditeljima važno je da su ove namirnice bogate proteinima, a mališanima je ova hrana već poznata, tako da nećete morati da ih ubeđujete da probaju nešto novo.

Francuska: Palačinke

Gotovo svi mališani vole palačinke. Mogu ih jesti za doručak, ručak, večeru, slatke, slane… Francuzi prave neverovatno tanke palačinke, najčešće punjene voćem, sirom ili mesom. Ono što je dobro ukoliko idete na putovanje sa decom koja vole palačinke, je to što se mogu kupiti u većini evropskih zemalja.

Italija: Kacio e pepe

Ako vaša deca vole makarone sa sirom, onda će im se verovatno svideti kacio e pepe. Ovo jelo, koje potiče iz Rima, zapravo su špagete sa maslinovim uljem, sirom i biberom. Ljutinu bibera neutrališu sir i testenina, pa ne morate da brinete da će to mališanima smetati.

Turska i Bliski Istok: Meze

U meze najčešće spadaju one namirnice koje jedete rukama, “s nogu”.  Ipak, meze u Turskoj obuhvata svašta - od jogurta i maslina, preko egzotičnih humus namaza, preko leblebija, do falafela. Ukoliko se vašoj deci ne svidi baš ništa od ovoga, uvek se možete osloniti na razne pite koje se prave u Turskoj.

Severna Afrika: Kuskus

Ovo je tradicionalna hrana, koja se jede u Maroku, Tunisu i širom Severne Afrike. Mališanima se uglavnom sviđa hrana koju mogu lako da žvaću, kao što su paste, pirinač, a kuskus se može uvrstiti u ovu kategoriju kašastih namirnica. Kuskus je zapravo pšenica, koja se tradicionalno služi sa prelivom od mesa i povrća.

India: Biriani

Biriani je poreklom iz Hajderabada, ali popularno je širom Indije. Pravi se od basmati pirinča, začinjenog karanfilićem, korijanderom, pomešan sa povrćem i piletinom ili nekim drugim mesom. Deca uglavnom na osnovu izgleda odlučuju da li će probati neko novo jelo, zato je važna informacija da se svi ovi sastojci kuvaju posebno, pa im neće izgledati "smuljano" neprepoznatljivo. Takođe, to znači da možete izdvojiti određene sastojke koji se vašem deteti ne sviđaju.

Indonezia: Satej i Ksialongbao

Satej je hrana na štapiću, što deci može biti zanimljivo. Satej je, dakle, meso na štapiću, prženo na vatri, a služi se preliveno sosom od kikirikija. Ksialongbao su knedle kuvane na pari, punjene mlevenom svinjetinom, a tradicionalno se kuvaju u posuđu od bambusa.

Vijetnam: Fou

Goveđa supa sa knedlama, koja se u Vijetnamu zove fou, a pored knedli i govedine, dodaju se cimet, đumbir i anis, kao i malo limete. Možda mislite: “Teško da bi ovo iko pojeo sa ovoliko dodataka”, ali oni koji su probali, kažu da je ukus neverovatan.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop