Hrana koju unosimo u organizam može dobro ili loše da utiče na zdravlje. Pročitajte u koje se to namirnice lekari "zaklinju".
"Najbolja hrana, po mom mišljenju, je zeleno povrće - zelena salata, spanać, rukola", kaže dr Donald Hensrud. Ove namirnice sadrže malo kalorija, ali su zato bogate nutijentima i mogu se pripremiti za jelo na različite načine - kao salata, pasta, dodatak sendviču, pita… Jogurt "Jogurt će vas brzo zasititi, a sadrži i dosta proteina", tvrdi dr Žerar Mulin. Jogurt je takođe odličan za održavanje količine dobrih bakterija u crevima, što takođe dobro utiče i na zdravlje čitavog organizma. Ova namirnica takođe sadrži i probiotike, za koje su brojne studije pokazale da imaju važnu ulogu u održavanju normalne telesne težine. Osim toga, važan sastojak jogurta su i omega-3 masne kiseline, koje pomažu održavanje normalnog nivoa holesterola. Leblebije Dr Dejvid Kac, "kune" se u leblebije, za koje tvrdi da su veoma važan izvor nutrijenata i proteina. Pre nego što ove bobice dodate u obrok, morate ih obraditi - to se najčešće radi tako što ih ostavite da odstoje u vodi preko noći, a nakon toga ih iscedite. Jaja Ako volite jaja, evo "izgovora" i da navalite na njih! Dr Robert Lustig kaže da su jaja važan izvor kvalitetnih proteina, naročito triptofana. Kada unesete ove proteine u organizam, metabolizam troši više energije kako bi ih "sagoreo", što je važno za održavanje telesne težine. Ipak, jaja su na "lošem glasu" zbog holesterola koji sadrže u žumancima, pa ne treba preterivati u konzumaciji. Avokado "Kunem se u avokado", kaže dr Taz Batija. Ovo voće sadrži nezasićene masti koje čuvaju zdravlje srca. Takođe, avokado će vas brzo zasititi, pa nećete tako često posezati za raznim grickalicama. Sadrži i dosta vitamina C, K i B6, prebiotike i probiotike, koji su važni za dobro varenje.