• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poznato jelo o kojem malo znamo

Autor mondo.rs

Špageti bolonjeze poznate su u celom svetu, ali postoje i mnoge stvari koje ne znamo o ovom italijanskom specijalitetu.

Ne služi se na špagetima

Prave bolonjeze služe se na taljatelama, vrsti testenine koja ima oblik duguljastih, pljosnatih traka. Zašto je to važno? Italijasnki kuvari insistiraju na tome zato što se ova testenina bolje sjedini sa mesom, nego tanke špagete.

Italijani ih ne zovu bolonjeze

U restoranima u Bolonji, ni na jednom meniju nećete videti “špagete bolonjeze”. Ako želite da ih poručite, tražite ih pod imenom “taljatele al ragu” (tagliatelle al ragù).

Jelo ima ozbiljan "pedigre"

Ovo jelo prisutno je u italijanskoj kuhinji još od 18. veka. Bolonjeze su se, 1891. godine, obogaćene dodatnim sastojcima, našle u knjizi “Nauka i umetnost kuvanja”. Autor Pelegrino Artusi pisao je da se tada za pripremu bolonjeza nije koristila teletina, već tartufi, pileća jetra i pavlaka.

Potiču iz Imole

Uvreženo je mišljenje da bolonjeze potiču iz Bolonje, ali ovo mesto zapravo je zaslužno samo za popularizaciju čuvenog jela. Preciznije, potiču iz Imole, mesta zapadno od Bolonje, u kome su prvi put napravljene bolonjeze, odnosno ragu sos, kako ga Italijani zovu.

Sadrže dve vrste mesa

Pančeta daje ukus dimljenog mesa tradicionalnom receptu, zajedno sa mlevenom govedinom koja je obavezni sastojak.

Dodaje se dosta povrća

Svež paradajz glavni je sastojak sosa, ali neizostavni su i crni luk, celer, šargarepa, najčešće iseckani tako sitno da uopšte ne primetite da se nalaze u bolonjezama.

Beli luk i začini su "no, no"

Italijanski kuvari ne dozvoljavaju da se u bolonjeze dodaju beli luk i bilo kakvi začini, izuzev muskantnog oraščića.

I belo vino je OK

Decenijama unazad, kao sastojak u pripremi bolonjeza koristi se roze vino. Kuvari kažu da može poslužiti i belo vino, ali samo ako je suvo.

Buon appetito!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop