Reporter MONDA u Guči probao je, naravno, i svadbarski kupus, a domaćica Mira mu je otkrila tajnu kako da taj specijalitet bude takav da prste da poližeš. Evo, podelićemo tajnu sa vama.
Ko kaže da leto nije pravo vreme za svadbarski kupus?
Uostalom, ako ste bili u Guči onda je stvarno promašaj ako niste probali svadbarski kupus. A ako ga niste probali uopšte, e to je tek velika greška!
Fotoreporter MONDA, koji vredno izveštava iz Guče, dao je sebi oduška i svratio je u jednu od kafana ciljano - na svadbarski kupus. Domaćica Mira, koja sprema taj specijalitet, otkrila je tajnu kako da jelo bude baš onako da vam pođe voda na usta.
Izvor: Mondo/Goran Sivački
Evo šta kaže Mira: kupus se stavi, a meso i slanina u centar zemljanog suda. Kuva se na tihoj vatri celu noć, a najbolji je ako se stave sve tri vrste mesa - svinjetina, teletina i ovčetina.
Oni pravi majstori kuhinje, naše majke ili bake, nikad neće znati da vam kažu koja je to "prava mera" za sastojke. Oni ili one su toliko puta spremale određena jela da ni same ne znaju koliko čega je potrebno. Sve rade "odokativno". Ali, nikad ne promaše.
Tako je i sa svadbarskim kupusom.
Treba nađi idealan balans između kupusa, mesa, masnoće. Fora je u tome da svadbarski kupus treba što duže kuvati i to je, zapravo, ključ ukusa.
Ono što vam je potrebno:
kiseli kupus - recimo, tri glavice
goveđe meso - 500 grama
svinjske kolenice ili suva rebra - dva ili tri komada
ovčije meso - 500 grama
slanina – 500 grama
domaća mast - nekoliko kašika
crni luk - 500 grama
beli luk - 4 glavice
začini - lovorov list, biber u zrnu, aleva paprika i "začin C" ili "vegeta".
Izvor: Mondo/Goran Sivački
Idealan ukus svadbarskog kupusa postiže se u zemljanom loncu, koji se premaže domaćom, svinjskom mašću. Dno posude obložite listovima kiselog kupusa, potom uzmete glavicu kupusa, isečete je na četvrtke i potom svaki deo isečete još jednom na pola. Potom poređate beli luk, koji ubacite u kupus, zatim iseckani crni luk, lovorov list, nekoliko zrna bibera.
Zatim ide sloj ovčetine, pa aleva paprika i vegeta ili začin C. Prema receptu domaćice Mire, stavite i ostale vrste mesa u centar zemljane posude, dakle i teletinu i svinjetinu, pa dodate začine, a kupus poređate oko zemljane posude. I još malo začinite.
Kada sve završite, na vrh poređate listove kupusa, poklopite i ostavite da se krčka na tihoj vatri.
Et voila!
Izvor: Mondo/Goran Sivački
Naravno da vam je pošla voda na usta!