• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se pravi svadbarski kupus?

Autor mondo.rs

Reporter MONDA u Guči probao je, naravno, i svadbarski kupus, a domaćica Mira mu je otkrila tajnu kako da taj specijalitet bude takav da prste da poližeš. Evo, podelićemo tajnu sa vama.

 Kako se pravi svadbarski kupus? Izvor: Mondo/Goran Sivački

Ko kaže da leto nije pravo vreme za svadbarski kupus?

Uostalom, ako ste bili u Guči onda je stvarno promašaj ako niste probali svadbarski kupus. A ako ga niste probali uopšte, e to je tek velika greška!

Fotoreporter MONDA, koji vredno izveštava iz Guče, dao je sebi oduška i svratio je u jednu od kafana ciljano - na svadbarski kupus. Domaćica Mira, koja sprema taj specijalitet, otkrila je tajnu kako da jelo bude baš onako da vam pođe voda na usta.

Izvor: Mondo/Goran Sivački



Evo šta kaže Mira: kupus se stavi, a meso i slanina u centar zemljanog suda. Kuva se na tihoj vatri celu noć, a najbolji je ako se stave sve tri vrste mesa - svinjetina, teletina i ovčetina.

Oni pravi majstori kuhinje, naše majke ili bake, nikad neće znati da vam kažu koja je to "prava mera" za sastojke. Oni ili one su toliko puta spremale određena jela da ni same ne znaju koliko čega je potrebno. Sve rade "odokativno". Ali, nikad ne promaše.

Tako je i sa svadbarskim kupusom.

Treba nađi idealan balans između kupusa, mesa, masnoće. Fora je u tome da svadbarski kupus treba što duže kuvati i to je, zapravo, ključ ukusa.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Ono što vam je potrebno:

kiseli kupus - recimo, tri glavice

goveđe meso - 500 grama

svinjske kolenice ili suva rebra - dva ili tri komada

ovčije meso - 500 grama

slanina – 500 grama

domaća mast - nekoliko kašika

crni luk - 500 grama

beli luk - 4 glavice

začini - lovorov list, biber u zrnu, aleva paprika i "začin C" ili "vegeta".

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Idealan ukus svadbarskog kupusa postiže se u zemljanom loncu, koji se premaže domaćom, svinjskom mašću. Dno posude obložite listovima kiselog kupusa, potom uzmete glavicu kupusa, isečete je na četvrtke i potom svaki deo isečete još jednom na pola. Potom  poređate beli luk, koji ubacite u kupus, zatim iseckani crni luk, lovorov list, nekoliko zrna bibera.

Zatim ide sloj ovčetine, pa aleva paprika i vegeta ili začin C. Prema receptu domaćice Mire, stavite i ostale vrste mesa u centar zemljane posude, dakle i teletinu i svinjetinu, pa dodate začine, a kupus poređate oko zemljane posude. I još malo začinite.

Kada sve završite, na vrh poređate listove kupusa, poklopite i ostavite da se krčka na tihoj vatri.

Et voila!

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Naravno da vam je pošla voda na usta!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop