Pacijenti oboleli od dijabetesa imaju veći rizik od razvoja bolesti srca i krvnih sudova, a stručnjaci tvrde da se taj rizik dodatno povećava ako unose dosta soli.
Istraživanje je ispitalo pacijente obolele od dijabetesa tipa 2, stare između 40 i 70 godina širom Japana.
Ukupno 1.588 ispitanika pružilo je podatke o svojim prehrambenim navikama, uključujući unos soli, odnosno, natrijuma, a pri tom su beleženi i podaci o komplikacijama kardiovaskularnog sistema koje su doživeli tokom osam godina praćenja.
Istraživači su ispitanike podelili u četiri grupe i to na osnovu unosa natrijuma. Posle analize ostalih podataka, primetili su da su ispitanici koji su dnevno u proseku unosili 5,9 grama soli, imali dvostruko veći rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti nego oni koji su unosili u proseku 2,8 grama soli dnevno.
Inače, negativan efekat visokog unosa natrijuma dodatno je pogoršavala loša regulacija nivoa glukoze u krvi.
Autori su, takođe, zaključili da je smanjenje unosa soli bitan korak u prevenciji neželjenih komplikacija povezanih sa dijabetesom.