• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučno dokazano: najbolja kombinacija sira za picu

Autor mondo.rs

Naučnici su se upustili u ukusno istraživanje – traženje savršene kombinacije sireva za picu.

Mocarela, čedar, ementaler, gauda... kad je izbor tako veliki, kako doneti pravu odluku i odabrati sir koji će se savršeno uklopiti u ukus pice i pri tome primamljivo izgledati na njenoj površini?

Možda na prvi pogled deluje lako, ali je u pitanju prava nauka, piše "Hafington post".

Kako bi što bolje istražio ovu problematiku, ali i uživao u ukusima, okupljen je internacionalni tim naučnika. Oni su ispitivali elastičnost sira, njegovu masnoću, vlagu, ponašanje tokom termičke obrade i slično.

Naročitu pažnju obratili su na topljenje sira, zapečenost i pojavu mehurića na njemu.

“Svaki sir ima svoje specifičnosti i zbog toga ga treba pažljivo kombinovati”, izjavila je Brijoni Džejms, profesor hemijskog inženjeringa na univerzitetu u Oklandu na Novom Zelandu.

Svaki sir je stavljen na test. Čedar, kolbi i edam su slabo elastični pa se na njima teško ili nikako formiraju mehurići. Sa druge strane grajer, emental i provolone su prilično masni i teže dobijaju zapečen izgled. Mocarela naravno lako dobija mehuriće.

Naučnici su zaključili da je mocarela najpogodnija za kombinovanje i da se može mešati sa bilo kojim od pomenutih sireva. Ukoliko želite manje mehuriće koristite čedar, a ako vam smeta “zapečeni” izgled, slobodno se poslužite provolone sirom.

Prijatno!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop