• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Popijte gutljaj kafe i pročitajte ovo

Autor mondo.rs

Svakodnevno se konzumira širom sveta, o njoj se mogu čuti oprečne informacije - od toga da je zdrava, do saveta za potpuno izbegavanje. To je čudesni napitak od kog će "deci porasti rep" - kafa.

 Prapostojbina tog pića nalazi se u Africi, dok je u Evropu i svet stigla preko Arabije. Neki podaci govore da je kafa poreklom iz današnje jugozapadne etiopske provincije Kaffe, koja se nalazi jugozapadno od Adis Abebe, južno od jezera Tana.

Međutim, sam naziv ne potiče od pomenute provincije, jer se tamo ta biljka naziva "bun", već od arapske imenice "qahwe" čime se imenuje svako piće, biljni napitak, pa čak i vino.

Arapska imenica "qahwa" izgovara se kao "kafa", pa je vremenom postala identifikacija samo za napitak od biljke "bun". To je napitak koji se priprema kuvanjem prženih semenki biljke kafe, najčešće u vodi ili mleku i obično se služi topao.

Ovo piće je veoma popularno u mnogim zemljama sveta, posebno u jutarnjim satima, pošto kratko nakon konzumacije dolazi do blage nervne stimulacije što pojačava budnost, uzrokuje osećaj toplote…

U vezi sa ovim kofeinskim napitkom, urađene su i brojne naučne studije, ali i otkrivene zanimljivosti koje ga odlikuju.

Stručnjaci upozoravaju da ne treba piti više od tri šoljice kafe dnevno, jer u tom slučaju može da ostavi negativne posledice na zdravlje.

Takođe, različite studije kažu da šoljica kafe na dan reguliše visinu krvnog pritiska i pozitivno utiče na krvne sudove, da je odličan antioksidans, podstiče moždane aktivnosti, zatim da može da bude prevencija protiv Alchajmerove bolesti, ali i da sprečava nastajanje raka jajnika.

Međutim, to nije sve - kafa je bila inspiracija različitim umetnicima, pa je Bah komponovao kantatu "Kafa" u čast tom napitku, a i Betoven ga je veoma cenio.

Francuski književnik Onore de Balzak kafu je smatrao vrstom inspiracije i konzumirao je 60 šoljica dnevno. Kafa je inspiracija i ljubavnicima, jer se u pojedinim kulturama smatra za afrodizijak, pa zaljubljeni parovi ispijanju kafe pristupaju kao svojevrsnom ritualu.

Neka istraživanja su pokazala da je pojavom kafe na evropskom tržištu u 17. veku došlo do velikih promena. Opsednutost tim napitkom i biljkom dovodi do toga da ona bude proglašena satanističkim napitkom od strane nekih katoličkih sveštenika.

Oni su, naime, smatrali da bi kafa mogla da potisne upotrebu crvenog vina, koje je po njihovom mišljenju posvetio Isus Hrist. Ipak, kada ju je papa Klemenet VIII probao, navodno je odmah promenio mišljenje. Rešio je tu religioznu dilemu tako što je "krstio napitak", čineći ga time prihvatljivim za katolike.

Postoji veliki broj različitih napitaka od kafe sa raznim dodacima. Uz crnu, espreso, kapućino, tu su i bečka kafa, moka, ajskafa, koreto, meksikano, mariner, jamajčanska, irska kafa.

U nju se mogu dodati šećer, mleko, pavlaka, šlag, sladoled, razna alkoholna pića, cimet, smokve, čokolada, lešnik, jaja, vanila i drugo.

Za posebno fini ukus kafe "krivci" su slonovi iz severnog Tajlanda, pošto je u proizvodnju takozvane "kafe iz izmeta slona" uključeno oko 20 ovih debelokožaca iz "Zlatnog trougla", zaštićenog područja za slonove na granici s Laosom i Mjanmarom.

Naime, slonovi svakodnevno jedu zrna kafe pomešane sa njihovom hranom. Nakon otprilike 24 sata ti se plodovi mogu naći, gotovo nesvareni, u njihovom izmetu. Plodovi se potom peru i iz njih se vade zrna kafe i šalju na prženje u Bangkok.

Rezultat procesa je jedna od najskupljih sorti kafe na svetu. "Black Ivory" je ime ove mešavine koja se u nekim hotelima sa pet zvezdica ne može dobiti za manje od 50 evra po šoljici.

Po nedavno objavljenom istraživanju najviše kafe piju ljudi koji se bave stresnim poslovima, a to su novinari, policajci i učitelji. Hafington post je preneo zaključke britanske studije prema kojoj su novinari i ostali medijski radnici zavisniji od kafe od bilo kojih drugog zanimanja.

I kod nas se, takođe, konzumira dosta kafe, ne postoji kuća u kojoj gost neće biti dočekan istom.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop