• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karađorđeva šnicla ne treba da bude ooovoooliiika

Autor mondo.rs

Da li znate koje jelo zovu "devojački san"? Karađorđevu šniclu! Da li znate kako je i kada nastala, od čega se tačno pravi, zašto je to jelo toliko popularno? Evo odgovora, od tvorca lično.

 Karađorđeva šnicla ne treba da bude ooovoooliiika Izvor: MONDO

Izvor: MONDO

Dvostruki svetski šampion u kuvanju, Milovan Mića Stojanović, ima zavidnu karijeru dugu pet decenija, ispunjenu receptima za jela koja je pripremao Titu, Čerčilu, Gadafiju, Elizabet Tejor, Sofiji Loren,  Rokfeleru...

Međutim, ono na čemu su mu gurmani u Srbiji, ali i oni koji kod nas u goste samo svrate, najviše zahvalni je Karađorđeva šnicla.

"Nisam ja smislio samo Karađorđevu šniclu. Ja sam 'kriv' i za Njegošev stek i medaljone Anjeli, Smederevsko đule, Oplenačke ili Šumadijske palačinke, Gružansku krompir čorbu, Titovo jelo i mnoge druge specijalitete. Moj najveći hit, Karađorđeva, nastala je iz nužde, 1956. u beogradskom 'Golfu'. Stalni gost restorana u to vreme bila je spikerka Radio Beograda, Ruskinja. Često je naručivala Kijevski kotlet, međutim, jednom prilikom nisam imao baš sve sastojke za to jelo, pa sam morao da se snađem. U šniclu sam stavio kajmak, urolao, ukrasio u obliku Karađorđeve zvezde i poslužio gošći. Kada me je upitala kako se jelo zove, u trenutku sam smislio i ime - šnicla Karađorđe", ispričao nam je Milovan Mića Stojanović, koji je na Gastro festu u Beogradu, promovisao svoju knjigu "Kako sam (s)kuvao istoriju", ali je najavio i novu knjigu, srpski kuvar sa 1.800 recepata!

Izvor: MONDO

Mićin recept ljubavi

Pronađete osobu suprotnog pola, krupnih očiju, lepih crta lica i nežne kože. Zavirite u njeno srce, protresete ga i u njemu napravite mesta za lepe reči, poglede i nežne dodire. Pređete na stomak, tačnije ispunite ga lepim i sočnim ukusima hrane kao što su školje, ribe, ali i medaljoni, jagnjeći kotleti i pečurke, začinjeni belim ili zelenim biberom, ruzmarinom i bosiljkom. Onda je podgrejte svojim rukama, tačnije nežno je izmasirate. Po potrebi okrenete je par puta dok ne bude dobro zagrejana sa svih strana. Dok je okrećete zalivate je vinom i osmesima. Zatim pređete na poslasticu. Jagode u beloj i crnoj čokoladi, karamel krem uz dodatak vanile. Obavezno je vi hranite jagodama tako što jednu po jednu umačete u belu, pa u crnu čokoladu koja je začinjena konjakom i maraskino likerom. Ako budete jagode jeli zajedno, postoji verovatnoća da će zbog deserta ona dezertirati iz pređašnjeg života i predate vam se. Ako dođe do sveopšte predaje, posle lake šetnje (ako imate vremena za šetnju), poslužite karamel krem sa dezertnim vinom.

To nije kraj zanimljive priče o Karađorđevoj šnicli. Znate li ko je bila misteriozna gošća? Tamara Broz, Titova snaja!

"To sam saznao mnogo kasnije. Ali, ono što nisam saznao, ali pretpostavljam, da me je baš ona preporučila Titu, jer sam brzo nakon toga počeo da kuvam za njega."

U čemu je tajna tolike popularnosti Karađorđeve šnicle?

"Ona ima specifičan ukus zbog toga što se prilikom termičke obrade oslobađa kalcijum iz kajmaka koji prodire u meso i čini ga ukusnijim. Takođe, pokorica, koja je panirana, ublažava jačinu mesa i kajmaka."

Mića kaže da uz Karađorđevu najbolje "leži" belo vino, hladno.

"I nemojte da mislite da ovo jelo treba da bude obilno, kao što je u nekim restoranima, naročito sada u doba ekonomske krize, kada ugostitelji žele da vizuelno fasciniraju goste. Zna se, precizno, kolika treba da bude ta šnicla i šta sve ide uz nju."

Kolika treba da bude?

"Potrebno vam je 200 grama mesa, ne više, najbolje teleći file, ali može i svinjski i juneći. Ni sa kajmakom ne treba da preterujete, 40 grama je dovoljno, i to obavezno starog kajmaka. Ja sam uz to služio tartar sos od majoneza i kiselih krastavčića, kao i limun i 150 grama garniture, barenog krompira i boranije."

Mića kaže da bi trebalo poštovati i pravila u vezi sa serviranjem i dekorisanjem ovog jela. To znači da se šnicla služi na ovalu, ukrašena kolutom limuna koji simboliše zvezdu, kao i da se delimično prelije majonezom.

Da li vam ide voda na usta? Već ste počeli da kuvate? Razumemo vas potpuno ali, molimo vas, nemojte praviti varijacije na temu, držite se originalnog recepta. Jer, samo je jedan "devojački san".

I za kraj, neka sva čula uživaju: ovaj specijalitet je, osim u viceve, ušao i u pesmu, i to "ozbiljnu". Slušajte ovo, dok sečete Karađorđevu, a kajmak curi...

...
Izvor: YouTube

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop