• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najbolji način da otopite sir

Autor mondo.rs

Volite topljeni sir i naćose? Ovo je recpet za tu "lepljivu" poslasticu.

Za ovaj recept vam treba natrijum citrat. Možda vam zvuči nepoznato, ali to je oblik soli koji radi kao emulgator (E331). To je sredstvo koje smanjuje kiselost sira i čini da proteini u siru budu lakše rastvorljivi.

Izgleda kao so, ima blago kiseli ukus, a može da se kupi u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane i apotekama. Koristi se za limuntus, na primer.

Ako spadate u one koji se hrane zdravo, znajte da ćete ovako uneti u svoj organizam manje natrijuma, veštačkih boja i ostalih štetnih sastojaka, nego kada kupite topljeni sir.

Dakle, uzmite sir koji najviše volite: fetu, gorgonzolu, bri, gaudu, ementaler... a za četiri osobe vam treba 200 grama sira (rendanog), pola kašičice natrijum citrata, oko pola šolje vode, koliko da pokrijete dno manje šerpe (može i pivo ili vino), naćosi.

Sipajte u šerpu natrijum citrar, prelijte vodom, uključite šporet na najjače i kada sadržaj u šerpici provri, dodajte sir i mešajte sve vreme. Brzo će se sir istopiti i pretvoriti u preliv.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop