Svakodnevna konzumacija jogurta je u istraživanju naučnika Univerziteta Harvard povezana sa prosečno 18 odsto manjim rizikom za dijabetes tipa 2.
Novi nalazi su prikupljeni na uzorku od oko 51 hiljada muškaraca i 238 hiljada žena, od kojih je oko 15.000 razvilo dijabetes tipa 2.
Istraživači dodaju da unos ostalih mlečnih proizvoda nije bio povezan sa rizikom za dijabetes tipa 2.
Jedno od mogućih objašnjenja za dobijene rezultate odnosi se na delovanje probiotika iz jogurta, odnosno njihov utjicaj na redukovanje upalnih procesa i poboljšanje funkcije hormona ključnih za kontrolu apetita.
Šećerna bolest tipa 2, ranije od insulina nezavisni dijabetes ili adultni dijabetes, je poremećaj metabolizma koji karakteriše povišeni nivo glukoze u krvi u kontekstu insulinske rezistencije i relativnog deficita insulina.
Uobičajeni simptomi su pojačana žeđ, učestalo mokrenje i stalna glad, pri čemu se gojaznost smatra prvenstvenim uzročnikom dijabetesa tipa 2 kod ljudi koji su genetski predisponirani za tu bolest.
Dijabetes tipa 2 se u početku leči povećanim vežbanjem i promenom ishrane a, ako se nivo šećera u krvi ne smanji ovim merama, mogu biti potrebni lekovi.
Inače, stopa dijabetesa se značajno povećala u poslednjih 50 godina i to uporedo sa gojaznošću a, prema podacima iz 2010. u svetu ima približno 285 miliona ljudi koji boluju od ovog tipa dijabetesa.