Japanci šalju viski u svemir jer smatraju da će nakon toga imati bolji ukus.
Japanci planiraju da idućeg meseca pošalju u svemir određenu količinu viskija kako bi testirali uticaj bestežinskog stanja na njegov ukus.
Uzorci viskija vodeće japanske kompanije za proizvodnju alkoholnih pića Suntory provešće najmanje godinu dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici.
Istraživači kompanije veruju da bi boravak viskija u okruženju sa minimalnim temperaturnim varijacijama i ograničenim kretanjem tečnosti doveo do prijatnijeg ukusa.
Suntory će poslati uzorke viskija starog 10, 18 i 21 godinu, kao i uzroke nekih drugih alkoholnih napitaka.
Po povratku na Zemlju, stručnjaci će oceniti njihov ukus, dok će istraživači imati zadatak da tečnost podvrgnu naučnim analizama.
"Za sada ne nameravamo da primenimo rezultate studije na komercijalne proizvode", kazao je predstavnik japanske kompanije.
Potražnja za viskijem je eksplodirala u Japanu prošle godine nakon što je japanska televizija NHK prikazala dramu "Mašan", istinitu priču o japanskom preduzetniku i njegovoj supruzi Škotlanđanki koji su osnovali prvi pogon za proizvodnju viskija u Japanu.