Da li je stvarno bezbedno pojesti hranu koja je pala na pod, ako je podignete u roku od pet sekundi? Evo šta kažu stručnjaci.
Ukratko, to je kockanje i ne postoji definitivan odgovor - važnije je to koliko je čista površina na koju je hrana pala.
Ipak, ono što će vas možda iznenaditi je da na tepihu, recimo, ima manje bakterija nego na glatkim površinama.
Jedno od ranijih istraživanja Univerziteta Ilinois na ovu temu, iz 2007. godine, pokazalo je da se bakterije mogu preneti na hranu u roku od samo pet sekundi, ukoliko je površina na koju je hrana pala dovoljno prljava.
Koliko prljavštine je dovoljno da se bakterije prenesu na hranu za pet sekundi?
Ako na površini ima milion ili više bakterija, 0,1 odsto je dovoljno da ugrozi zdravlje, a stručnjaci upozoravaju da samo deset bakterija Ešerihije koli može da bude opasno za čoveka.
Prilikom sprovođenja istraživanja, dokazano je da se na hranu u kontaktu sa drvetom ili nekom glatkom površinom, prenese između 48 i 70 odsto bakterija.
Stručnjaci zaključuju da je u proseku potrebno između tri i 30 sekundi da se bakterije sa površine prenesu na hranu.
Dakle, ne uzdajte se baš u pravilo od pet sekundi!