Najnovije istraživanje pokazalo je da obroci servirani u velikim tanjirima čine da ljudi jedu više.
Čak i oni koji "paze" šta jedu, pod rizikom su da unesu više hrane ukoliko im se servira velika porcija, objašanjava studija sa Kembridž Univerziteta.
Istraživanje je pokazalo da ukoliko su ljudi izloženi manjim porcijama kroz sve aspekte dijete, konzumacija hrane bi se smanjila za 16 odsto (oko 280 kalorija).
Doktor Geret Holands, koji je jedan od autora ove studije, istakao je da iako njihovi rezultati mogu biti očigledni, oni su prvenstveno želeli da opovrgnu pretpostavke da je manjak samokontrole jedini razlog zbog kojeg se ljudi prejedaju.
"Ljudi moraju da pomognu kako sebi, tako i drugima, kako bi se izbeglo 'presluživanje' u vidu velikih porcija hrane ili pića, tako što će se smanjiti količina, dostupnost i prikazivanje jedino velikih obroka kao ukusnih po radnjama i restoranima. To ne isključuje preduzimanje ovakvih mera i u domaćinstvu", istakao je Holands.
Alison Tedston, glavna nutricionistkinja u javnom zdravlju Engleske, naglašava da je od velikog značaja smanjiti porcije pri kuvanju, kupovini ili obrocima van kuće koje konzumiramo, kako bi se izbeglo prejedanje i zadržala zdrava težina.