Trans masti se prave od ulja biljaka, a koriste se za pravljanje nekih slatkiša, keksa, grickalica... Stručnjaci tvrde da povećavaju opasnost od srčanog udara i smrti.
Eksperti smatraju da opasne trans-masti treba zabraniti u prerađenoj hrani, a prisiljavanjem proizvođača i restorana da to učline spasilo bi 7.200 života samo u Engleskoj, u narednih pet godina.
Akademici sa Univerziteta u Oksfordu, Liverpulu i Lankasteru navode da je totalna zabrana "tehnički izvodljiva" i da je samo potrebna "odlučna akcija".
Veštačke trans-masti prave se od ulja biljaka koje se delimično hidrogenizuju kako bi bile čvršće. One se koriste za pravljenje margarina, nekih slatkiša, keksa, biskvita i grickalica, kako bi se poboljšao ukus, tekstura i produžio rok trajanja.
Međutim, naučnici već dugo upozoravaju da ove masti značajno povećavaju opasnost od srčanog udara i smrti.
Iako je unošenje trans-masti palo sa prosečnih 2,1 odsto 1985. godine, na 0,7 odsto 2012. godine, studija ukazuje da to nije dovoljno.
Naučnici kažu da bi ukidanje trans-masti u restoranima spaslo 1.800 života do 2020. godine smanjenjem broja slučajeva srčanog i moždanog udara.
Zabrana trans-masti u prodavnicama i restoranima brze hrane spasla bi 2.600 života, a insistiranje na jasnijem etiketiranju spaslo bi između 2.200 i 3.500 života.