Zanima nas da li i vas ovo najbolje razbudi...
U Turskoj kažu da je dobar doručak - dobar razlog da ustanete iz kreveta. Tamo se ujutru najčešće jedu simit i sir, a pije se čaj.
Simit ili đevrek, kako ga mi zovemo, je pecivo posuto hrskavim susamom i naći ćete ga na svakom koraku: od uličnih prodavaca do različitih prodavnica ili restorana koji služe doručak. Sir koji se jede za doručak sličan je našoj feti, ali se razlikuje od regije do regije.
Doručak se na turskom kaže - kahvalt“, što u prevodu znači - pre kafe.
Iako uz Tursku najčešće vezujemo kafu, ovde se doručak služi pre kafe, a čaj je neizostavni napitak.
Doručak u Turskoj znači i okupljanje porodice i tada je to prava gozba sa svežim povrćem, paradajzom, krastavcem, maslinama, uz svež mirisni hleb, puter i jaja koja se mogu pripremiti i sa sudžukom - sušenom kobasicom od goveđeg mesa sa začinima poput bibera, belog luka i paprike.
"Menemen" je još jedan vrlo ukusan i zdrav doručak u Turskoj, a priprema se sa jajima i svežim prodinstanim povrćem poput paradajza, paprike i luka sa malo začina. Tajna dobrog menemena je da sve ostane kremasto i mekano i da se lako može naneti na hleb i tako pojesti.
Da li je i za vas dobar doručak - dobar razlog da ustanete iz kreveta?