Interesantna studija pokazuje da postoji povezanost između toga koliko se u nekoj državi konzumira čokolada i broja Nobelovih nagrada.
Ova studija je objavljena u prestižnom naučnom časopisu New England Journal of Medicine, mada je sprovedena više iz radoznalosti, nego kao formalno istraživanje koje treba shvatiti ozbiljno.
Autor studije dr Franc Meserli sa Univerziteta u Kolumbiji kaže da postoje dokazi da flavonoli koji se nalaze u zelenom čaju, crvenom vinu i čokoladi pomažu da se uspori ili čak spreči opadanje mentalnih funkcija do kojeg dolazi kada starimo.
Mnogi stručnjaci nisu saglasni sa ovim rezultatima.
U svakom slučaju, on je ispitao vezu između toga koliko se u jednoj državi konzumira čokolada i koliko ta zemlja ima dobitnika Nobelove nagrade - kao simbol "kognitivne funkcije" jedne nacije. Koristeći podatke velikih proizvođača čokolade iz 23 zemlje, našao je dosta zanimljivu vezu.
Švajcarska vodi u konzumaciji čokolade, ali i u broju Nobelovaca! SAD su na sredini liste, zajedno sa Holandijom, Irskom, Francuskom, Belgijom i Nemačkom. Na začelju liste su Kina, Japan i Brazil. Tačnosti radi, autor navodi da su u studiju uključeni samo dobitnici Nobelove nagrade do prošle godine, ali ne i ovogodišnji.
Još jedna zanimljivost iz ove studije - kada se uzme u obzir količina čokolade koja se konzumira u Švedskoj, ova zemlja bi trebalo da ima "samo" 14 Nobelovaca, ali ima 32! Dr Meserli, nadamo se u šali, kaže da je moguće da su Šveđani vrlo osetljivi na efekte čokolade, zbog čega ona ekstremno poboljšava njihove mentalne funkcije.
"Moguće je da čokolada nije ta koja ljude čini pametnim, već da pametni ljude prepoznaju dobre efekte čokolade, pa je zato jedu," kaže Meserli.
Autor studije ide još i dalje, pa kaže da je količina čokolade potrebna da "proizvede" dobitnika Nobelove nagrade - oko 400 grama godišnje!
Tako, sada ćete barem imati opravdanje kada navalite na čokoladu!