Muva u supi koju jedete u restoranu uglavnom je neprijatnost zbog koje se konobari izvinjavaju, ali ne i u restoranu u kojem služe - bube!
U Velikoj Britaniji otvara se prvi restoran, Grub Kitchen, u kojem će se služiti specijaliteti od insekata.
Šef kuhinje Endi Holkroft ubeđen je da će gosti biti oduševljenim njihovim specijalitetima od buba.
"Oduvek sam voleo da pravim nova jela, a između ostalog, želim da navedem ljude da razmišljaju o hrani," kaže nagrađivani kuvar Endi.
Njegova strast je entomofagija - jedenje insekata. I nije jedini: najmanje dve milijarde ljudi u svetu jedu oko 1.900 različitih vrsta insekata, pokazalo je istraživanje Ujedinjenih nacija.
Konzumiranje insekata zbog proteina koje sadrže, sve je popularnije, zbog čega šef Holkroft misli da je ovakav restoran pun pogodak.
Prvo ovakvo jelo koje je Holkroft napravio je kebab sa crvima, a onda je usledilo jelo koje je zaštitni znak restorana - pljeskavica sa bubama: prženim zrikavcima, crvima i skakavcima, uz malo spanaća, paradajza i začina.
U ovom restoranu imaće šta da pojedu i sladokusci: služiće se palačinke sa crvima i sladoledom, i razni drugi deserti sa insektima.
"Deca obožavaju jestive insekte, zato što ih se ne plaše," tvrdi šef Holkroft. "Ne očekujem da se svima svide, kao što ne očekujem ni da svi vole pečurke, na primer."
Šef kuhinje kaže da crvi imaju prijatnu teksturu, dok ukus zrikavaca poredi sa pirinčem, i kaže da sadrže više proteina nego govedina.
U restoranu Grub Kitchen, gosti će moći da piju koktel od zrikavaca, "bladi Meri" i limuna, falafel od zrikavaca sa caciki i zelenom salatom, buritose sa raznim vrstama insekata...
Da li biste probali jelo sa insektima?