• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta smo "lečili" na Google-u u 2015.

Autor mondo.rs

Kada osetimo neku zdravstvenu tegobu, uglavnom "guglamo" pre nego što odemo kod lekara. Evo šta smo tokom 2015. godina najviše "pitali" Google, a pročitajte i odgovore lekara na ta pitanja.

1. Da li je bronhitis zarazan?

Do akutnog bronhitisa dolazi kada su bronhije upaljene, zbog čega proizvode sluz, a rezultat je kašalj. To može, ali ne mora, biti rezultat bakterijske infekcije, zbog čega je na ovo pitanje teško odgovoriti sa da ili ne. "U većini slučajeva, bakterijski bronhitis i upala disajnih puteva nisu zarazni sami po sebi," kaže dr Dejvid Kec, direktor Istraživačkog centra na univerzitetu "Jejl". "Često je, međutim, uzrok bronhitisa upala gornjih disajnih puteva – ono što često nazivamo prehladom – i u tom slučaju je bronhitis zarazan".

2. Da li je upala pluća zarazna?

"Ovde bi odgovor bio - da", kaže dr Kec, koji objašnjava da je upala pluća u većini slučajeva – infekcija koja izaziva punjene plućne maramice tečnošću – bakterijska. Dakle, ako dođete u kontakt sa nekim ko bolluje od bakterijske upale pluća, moguće je da će se te bakterije preneti na vas, mada nije izvesno da će se i kod vas razviti upala pluća. Međutim, postoji i virusna upala pluća, koja se lakše prenosi sa osobe na osobu. "Kada je reč o upali pluća, valja znati da prestaje da bude zarazna onog trenutka kada osoba prestane da kašlje, što je uglavnom ubrzo nakon što počne lečenje antibioticima."

3. Koliko vode treba da pijem?

"Najlakša formula je da broj kilograma svoje težine podelite sa dva", savetuje nutricionista Keri Gens iz Njujorka. "Broj koji dobijete je količina vode u uncama (jedna unca ima 0,029 litara) koju bi trebalo da popijete svakog dana." Takođe, dr Gens kaže da u obzir treba uzeti i druge faktore, poput telesne temperature, fizičke aktivnosti, da li ste trudni ili dojite bebu, u kom slučaju bi trebalo da konzumirate više vode.

4. Koliko kalorija treba da unesem?

Nažalost, ne postoji jedan univerzalan odgovor koji bi se odnosio na sve. "Broj kalorija koji treba uneti zavisi od starosti osobe, visine, težine, fizičke aktivnosti, opšteg zdravlja," kaže dr Megan Ruzvelt. Nutricionista dodaje da svojim pacijentima nikada ne savetuje da broje kalorije. "Bolje je da se fokusiraju na balansiranu ishranu, što uključuje hranu bogatu nutrijentima I kontorlu porcija." U proseku, žene bi trebalo da unose između 1.400 i 1.600 kalorija, a one fizički aktivne do 1.900 kalorija, mada to, naglašava dr Keri Gens ne bi trebalo shvatati bukvalno, već prilagoditi životnom stilu.

5. Šta je lupus?

Lupus je hronična autoimuna bolest koja utiče na kožu, bubrege, zglobove, srce, nervni sistem i krvna zrnca. Ovu bolest je jako teško dijagnostikovati, a vrlo često je mešaju sa reumatoidnim artritisom jer simptomi variraju od osobe do osobe – to mogu biti glavobolje, vrtoglavice, bol u zglobovima, groznica, osip.

6. Koliko dugo sam trudna?

"Pre nego što se okrenemo ultrazvuku da bismo utvrdili koja je nedelja trudnoće, oslanjamo se na primitivne informacije", kaže dr Džošua Klajn. "Uglavnom na to koliki je ženi stomak – što je prilično nepouzdan pokazatelj - i to koliko dugo izostaje menstruacija. Međutim, kod žena kojima ciklus nije redovan, ni to nije pouzdan pokazatelj". Drugim rečima, ovo pitanje ne bi trebalo pitati Google, već lekara.

7. Kada ovuliram?

Kod žena u reproduktivnom dobu, do ovulacije dolazi kada su jaja iz jajnika "puštena" u jajovode, gde mogu biti oplođena spermom. Za žene koje imaju redovan menstrualni ciklus, najlakše je odrediti dane ovulacije praćenjem ciklusa. "Ako imate menstruaciju jednom mesečno, jednom mesečno i ovulirate", kaže dr Klajn. "Vreme ovulacije je najčešće u sredini ciklusa, što je otprilike dve nedelje od poslednjeg dana vaše prethodne menstruacije." Dr Klajn naglašava da prosečni menstrualni ciklus traje između 25 i 35 dana, ali ako menstruaciju dobijate svaka dva meseca, recimo, to znači i da ovulirate svaka dva meseca.

8. Šta je gluten?

Gluten je protein koji se može naći u pšenici, ječmu, raži. Ovaj termin je bio tražen tokom cele godine jer je sve više ljudi koji se okreću bezglutenskoj ishrani, mada stručnjaci naglašavaju da za to nema razloga, osim kod osoba koje su intolerantne na gluten.

9. Koliko dugo traje grip?

Kada vas "uhvati" sezonski grip, sve o čemu razmišljate je kada će proći. Kada zaista možete osetiti olakšanje? "To zavisi od gripa, ali generalno traje od sedam do deset dana". Da ne biste čekali da grip prođe, pokušajte da delujete preventivno - pijte dosta tečnosti, redovno perite ruke, unosite vitamine...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop