• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako, zapravo, treba da izgleda badnjak

Badnjaci koji se prodaju na pijacama i u supermarketima su različiti: sa crvenim vrpcama, ikonicama, slamom... Kako, zapravo, badnjak treba da izgleda i da li bacamo pare na one "nakićene"?

 Izvor: Mondo/ Goran Sivački

"U Badnjak stavljam dren, slamu, kukuruz - sve ono što treba. To sam naučio od babe, dede, oca, s koljena na koljeno. I djeca prave, oni se čak više raduju Božiću nego Novoj godini. Pomažu nam da pravimo badnjake, pa ih mi onda nagradimo.

Kod nas je običaj da položajnik badnjak okači u sobi i da ga mi onda okitimo novčanicama, pa je za djecu i to zanimljivo", rekao nam je na Kalenić pijaci u Beogradu, Nenad Radosavljević iz Topole, koji badnjake prodaje za 100 dinara.

A šta sa pšenicom?

"Dok je zelena, zelena je. Kada više ne bude, poljubite je i bacite, kao i ovu čašu, da bi sljedeće godine mogao da vam prodam novu!" objasnio je Vlajko šta treba da radimo sa onom pšenicom koja se sadi u čašama i krasi naše domove tokom božićnih praznika.

Vlajko iz Ivanjice, međutim, svoje nudi za 50 i objašnjava da nema potrebe da na badnjaku bude "sve i svašta". Njegovi "buketi" imaju klas žita i zrna kukuruza u plastičnoj kesici. Navodno, to će doprinijeti da nam godina bude rodna i bogata.

U parku kod Kalenić pijace, kao da je nikla šuma badnjaka. Tu se ne prodaju samo manji, ručno okićeni badnjaci, već ljudi nose i cijela drva!

POGLEDAJTE KAKO TO IZGLEDA U FOTO GALERIJI:

Prodavci kažu da dugačke grane kupuju oni koji će ih potom paliti u crkvama i hramovima, ali nađe se i neki kupac koji ima dvorište, pa želi cijelo drvo da ponese kući.

Tu smo naišli na najraskošnije "komplete" badnjaka, a Miroljub Racić iz Krušića, kod Ivanjice, je bio ljubazan da nam objasni šta on sve koristi i zbog čega.

 "Uz badnjak vezujem i cerovu granu, malo drena, žito koje nije ovršeno, a u kesicu ispod badnjaka se stavlja ovršeno žito, pšenica, kukuruz, orasi i slama. Neko traži i da ubacim imelu ili zeleniku, ali to je više zbog dekoracije. Ispod imele se dvoje mladih poljube i prislone imelu na dlan, jer ona bude ljepljiva, pa to znači da će se vezati još više jedno za drugo.Dren je za zdravlje. Uveče kada se zapali badnjak i kada se unese u kuću, pojede se ova bobica drena - da bi bili "zdravi kao dren!", objasnio nam je Miroljub.

Dakle, sada znamo šta znače svi oni dodaci uz badnjak, ali ne brinite ako je onaj u vašoj kući sasvim "običan" - tako je, zapravo, najbolje.

Badnji dan, Badnje veče i Božić, treba da proslavite veselo i u krugu porodice, bez obzira na to koliko je badnjak koji ste unijeli okićen ili ne.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop