• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto svi preporučuju žitarice za doručak

Autor mondo.rs

Sa svih strana stiži saveti u vezi sa tim da su žitarice najbolji doručak. Zašto?

  U poslednje vreme istraživanja na temu konzumacije žitarica za doručak sve se više fokusiraju na pozitivan uticaj koji imaju na koncentraciju i kognitivne sposobnosti dece i adolescenata, u kontekstu boljeg pamćenja i poboljšanja pažnje u školi.

To se objašnjava time da žitarice od celog zrna za doručak održavaju optimalan nivo glukoze u krvi, pa su jedan od najboljih izvora lako i brzo dostupne energije.

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji 2013. godine pokazalo je da deca koja konzumiraju žitarice za doručak imaju veći unos složenih ugljenih hidrata, vlakana i mikronutrijenata, kao i mleka i mlečnih proizvoda, što posledično rezultira većim unosom probiotika i kalcijuma. Dodatno, imaju niži unos masti i holesterola, normalnu telesnu težinu i bolje kognitivne sposobnosti.

Raznolikost je temelj svakog hranljivog obroka. Kada je reč o najvažnijem obroku u toku dana, kao dobar izbor za doručak preporučuje se odabir različitih žitarica od celog zrna. Na ovaj način ishrana se obogaćuje dodatnim hranljivim materijama - ugljenim hidratima i biljnim belančevinama,  vitaminima i mineralima sadržanim u opni zrna.

Upravo je iz tog razloga Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država u novim smernicama o pravilnom načinu ishrane pod nazivom "MyPlate", za žitarice od celeg zrna rezervisalo gotovo četvrtinu tanjira, odnosno uobičajenog obroka, s obzirom na to da su one osnova uravnotežene i raznovrsne ishrane.

Razvojem nauke o ishrani i usled sve većeg broja istraživanja nutritivnih vrednosti pojedinih namirnica,  žitarice su postale jedna od prvih prehrambenih vrsta koje su počele da se intenzivnije tehnološki obrađuju. Tako se od najstarije vrste obrade u mlinovima za preradu brašna i griza, tehnologija žitarica razvila do visoko sofisticiranih proizvoda, među kojima se ističu žitarice za doručak.

Najčešće sirovine za proizvodnju žitarica za doručak upravo su tradicionalne vrste poput kukuruza, pirinča, pšenice, ječma, zobi i prosa, ali u današnje vreme, zbog svog izrazito bogatog nutritivnog sastava, sve popularnije postaju i takozvane pseudožitarice amarant i kinoa.

Anketa

Da li doručkujete žitarice?

  • Da, često

    28.57% (4)

  • Retko

    35.71% (5)

  • Nikada

    35.71% (5)

Da li doručkujete žitarice?

Rezultati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop